Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így fejlődhet jól a gyerek kézügyessége

Szerző: Branded content

2021. szeptember 20.

Forrás: babaszoba.hu

Amit kézügyességnek nevezünk, az valójában a finommotoros képességeket takarja, olyan tevékenységeket, melyek során a gyermek a kéz és a csukló apró izmait használja precíz, koordinált mozgások végzésére.

Így fejlődhet jól a gyerek kézügyessége (Fotó: Getty Images)
Az élet számos területén, mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez, de az iskolai előmenetelhez is szükségünk van a finommotoros képességekre. Megfelelő kézügyességet igényelnek például a különböző játékok - többek között az építőjátékok, a játékbaba öltöztetése, mozgatása, stb. -, elengedhetetlenek a finommotorikus képességek az iskolai tanulmányokhoz - ez az alapja például a megfelelő ceruzafogás elsajátításának, így az írás megtanulásának is -, de az önellátáshoz is kézügyességre van szükség - gondoljunk csak az olyan tevékenységekre, mint az önálló öltözködés, az evőeszközökkel evés, vagy a fogmosás, hajmosás.

Hogyan fejlődnek a finommotoros képességek? Milyen tevékenységgel fejleszthető a kézügyesség?

A finommotoros képességei tulajdonképpen a mindennapos tevékenység és a játék során fejlődnek, olyan feladatok során, amelyek közben a gyermek gyakorolja a kezeivel a fogást, a tartást, a nyomást, vagy a csippentést/csippentő fogást. Ahogy a kisgyerek növekszik, a finommotorikája folyamatosan javul, egyre fejlettebbek lesznek ezek a képességei. Babakorban még szinte észrevétlenül fejlődik a kézügyesség, később viszont tudatosan is fejleszthetjük - ehhez csupán arra van szükség, hogy a kezeit igénybe vevő játékokat játsszon.

Kézműveskedés, rajzolás

 • Festés az ujjakkal. Az ujjakkal való festés remek taktilis játék, ami segítheti a finommotoros képességek fejlődését is.
 • Rajzolás, színezés zsírkrétával. Ha a gyermek szeret rajzolni, a zsírkrétával való színezés, rajzolás is segítheti a kézügyessége erősítését. Léteznek úgynevezett kavicskréták, amiket könnyen megragad a kisgyerek, akár ezzel is lehet próbálkozni.
 • Aszfaltkréta. Az aszfaltkréta remek módja annak, hogy a gyermek rajzoló és rajzeszközt tartó képességei fejlődjenek, miközben a szabadban játszik, mozog.
 • Gyurmázás. A gyurma is remek játék a kézügyesség fejlesztéséhez, mert a finommotoros képességek széles skáláját lehet vele gyakorolni, többek között a csippentést, a gurítást, az összelapítást, az összetapasztást, a kisebb darabokból egy halom létrehozását, stb.

Építőjátékok, kirakós játékok

 • Építőkockák. A finommotoros képességek már korán is fejleszthetők az építőkockákkal, amelyekkel a baba is tud játszani. Ahogy a gyermek idősebb lesz, megtanulja egyre magasabbra építeni a tornyokat, ahogy megtanulja, hogy tartsa stabilan a kockákat, és helyezze egymásra az egyes elemeket. Hasonlóan hasznos játék az építőkarikás piramis, vagy a poharas toronyépítő.
 • Formakirakók, formabedobós játékok. A különböző formakirakós játékokkal már a kisebbek is tudnak játszani, a puzzle játékokat megelőzően. Ezeknél különböző formákat kell a körvonalakhoz illeszteni. Hasonlóan jó játékok a formabedobók is, amelyeknél szintén a körvonal, a forma alapján kell megtalálni a passzoló elemet.
 • Puzzle. A puzzle játékokkal jól erősíthető a kéz, az ujjak, és a kézügyesség, a kirakós darabkáinak felcsippentésével és helyére illesztésével. Számos különböző anyagból készülnek puzzle, a néhány nagyobb darabos, szivacsos verziótól kezdve, az apróbb, akár több száz darabosokig.

(X) TIPP

A Fisher-Price "Helló Praclik" játékcsomag része egy hordozható elektromos panda, ami zenél, hangokat ad ki és játékra hívja a picit, egy dülöngélő pingvin pajti, és egy három részből álló, egymás tetejére pakolható állatos játék. A játékok gondoskodnak arról, hogy a kis kezek folyton mozgásban legyenek és ezzel vidáman segítsék a finommotoros mozgás és a szem-kéz koordináció folyamatos fejlődést.

Egyéb kézügyességet fejlesztő tevékenységek

 • Játék a papírokkal. A papírok fecnikké tépkedése, később ollóval felvágása, az egyes darabok összeragasztgatása, a nagyobb gyerekeknél az origamizás mind erősítik a kéz izmait.
 • Játszófal, játszóasztal. A különböző gombokkal, kapcsolókkal, fogantyúkkal, stb. ellátott játszófalak vagy játszóasztalok is használhatók kisebbeknél és nagyobbaknál is.
 • Közös "főzés". A nagyobb gyerekek be tudnak segíteni a főzési előkészületekben, az ételek kevergetésében, a hozzávalók összekavarásában, és az asztal megterítésében is segíthetnek. A gyurmázáshoz hasonlóan a kekszsütés is remekül fejleszti a kézügyességet, hiszen a tésztából is készíthet különböző alakzatokat a gyermek, használhatja a sütikiszúrókat, dekorálhatja magvakkal, cukorkákkal, cukormázzal a kekszeket.
 • Társasjátékok. Remek családi kikapcsolódás a nagyobbakkal a társasjátékozás is, és a kézügyességet is fejleszti a dobókocka és a bábuk csippentése, áthelyezése a játéktáblán.
 • Játékok a háztartásban fellelhető eszközökkel. Otthon is készíthetünk kézügyességet fejlesztő játékokat, egyszerű eszközökkel. Ilyen lehet a befőttesüveg, amire színes befőttes gumikat kell feltennie a gyereknek, egy több ponton kilyukasztott papírtányér, amibe szalagokat fűzhet a gyermek, vagy ha kisebb tárgyakat teszünk egy edénybe, amiket egy konyhai csipesszel kell eltávolítani a gyermeknek. Rajzolhatunk saját formakirakót is, ha különböző alakú tárgyakat körberajzolunk egy kartonpapírra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hogyan őrizhetik meg a kismamák a bőr szépségét a várandósság alatt és után? (X)

A várandósság alatt gyakran előfordul, hogy a kötőszövet túlságosan megnyúlik (különösen a has, mellkas és a csípő tájékán), amely terhességi csíkok formájában láthatóvá válik.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék