Kisgyerek

Így beszélj a gyereknek a válásról – Kor szerinti útmutató

Az, hogy anya és apa válnak, másként hat egy kétévesre, mint egy tízre. És másként is érdemes elmondani attól függően, hogy mennyi idős a gyerek.
2018. Május 30.
Így beszélj a gyereknek a válásról

Bármilyen szépen is történik a válás, bármennyire is felkészültek a szülők abban, hogy milyen módon fogják elmondani a gyereküknek a tényt, hogy nem fognak többé együtt élni, valószínűleg szembe fogják találni magukat olyan kérdéssel, amire nem számítottak.

A felnőttek hajlamosak összetett, bonyolult helyzetnek tekinteni a válásra, míg egy kisgyerek énközpontú és konkrét, praktikus kérdései merülnek fel. A gyereket az is érdekli, hogy ezentúl neki hol lesz az ágya, vagy hogy hol fog lakni a macska.

Érdemes az gyermek életkora szerint közelíteni a kérdéshez, nézzük milyen szempontok fontosak életkoronként.

5 éves kor alatt

Jellemzők:

  • a szülőktől vagy gondozóktól való függőség
  • nem képes komplex események megértésére, nem tud a jövőben gondolkozni, tervezni, nem képes az érzéseit értelmezni
  • a függetlenség kialakulásának kezdete, de még mindig nagyon függ a szüleitől
  • az ok és okozat megértésének korlátozott képessége
  • énközpontúság, a világ körülötte forog
  • a fantázia és a valóság közötti határvonal néha homályos
  • korlátozottan képes beszélni az érzelmeiről

A korlátozott kognitív képességeik miatt a három és négy évesek nem tudják értelmezni a válás okát és persze annak hatásait sem – mondja Rhonda Freeman, a Toronto Családsegítő Szövetség programjának vezetője.”Ha apu az, aki elhagyja az otthont, akkor azt gondolhatják, apa elhagyott engem, nem pedig azt, hogy apa elhagyta anyát”- mondja. “A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a válás a felnőttek döntése, egymásról és nem róla. Az óvodások számára ezt nehéz megérteni.”A szülők részéről nagyon fontos, hogy a nevelésben stabilitás maradjon, hogy az életük a szokásos módon folytatódjon, meg kell arról nyugtatni a gyereket, hogy a szülők továbbra is ott vannak számára.

Az óvodásoknak egyszerű, konkrét magyarázatokra van szükségük: melyik szülő hol fog élni, kivel fog élni a gyerek, ki gondoskodik majd róla, milyen gyakran találkozik majd a másik szülővel. Legyünk felkészülve arra, hogy sok kérdése lesz, adjunk rövid válaszokat és várjunk, hogy ő tegye fel a következőt.

6-11 éves kor között

6-8 évesek

Jellemzők:

  • még kevésbé képes gondolkodni és beszélni az érzésekről
  • már kevésbé egocentrikus a világképe, már nagyjából érti, hogy mi zajlik körülötte, de még mindig korlátozottan képes belátni és felfogni olyan összetett helyzetet, mint amilyen egy válás

9-11 évesek

  • fejlettebb képességeik vannak már az érzelmeik és a körülmények megértésére
  • a családon kívüli kapcsolatok (barátok, pedagógusok, edzők) egyre fontosabbak, egyre jelentősebb tényezők lesznek a gyerek életében
  • fekete-fehérben látják a dolgokat

Az iskoláskorú gyermekek félelemként, szorongásként, haragként vagy szomorúságként is kimutathatják a válás okozta traumát. Egyértelműen megjelenhet a már nem vele élő szülő hiánya, fantáziálhat arról hogy újra kibékülnek a szülei, sőt azon gondolkozhat, hogy ő hogyan járulhat ehhez hozzá. Meg kell velük értetni, hogy a válás egy felnőtt döntés, nem ő az okozója és nem tudja befolyásolni.

Ebben a korban is fontos a stabilitás és a rutin megtartása. A korosztály idősebbjei már jobban képesek arról beszélni, hogy mit éreznek. Érdemes hagyni őket beszélni, vagy olyan könyveket keresni, amik segítik a feldolgozást.

12-14 évesek

  • képesek már jobban átlátni a helyzetet
  • részt tud venni a beszélgetésekben és kérdéseket feltenni annak érdekében, hogy jobban megértse mi zajlik körülötte
  • a függetlenség iránti vágy kezdete; a szülői felügyelet megkérdőjelezése
  • a családon kívüli kapcsolatok egyre fontosabbak

Gyakori az ingerlékenység és a harag. Nehéz lehet megítélni azt, hogy a tini hangulata mennyire függ össze magával a válással. Gondoljuk át, hogy történt-e változás a gyerek viselkedésében a válás után vagy sem.Néha úgy tűnhet, hogy elérhetetlenek, hiszen kamaszok. Nagy jelentősége van a kommunikációnak. A legtöbb kamasznak még mindig szüksége van a szüleire és pont arra vágynak, hogy gondoskodjanak róluk, még ha ennek épp az ellenkezőjét is mutatják. Beszélgessünk velük sokat, még akkor is, ha elutasító vagy azt mondja, nem akar beszélgetni. Próbálkozzunk.Minden életkorra jellemző, hogy van néhány dolog, ami segíti a válás folyamatának feldolgozását a gyerekeknél:- szoros kapcsolat mindkét szülővel,- a szülői képesség fenntartása (azaz törekedjünk elég jó szülőnek maradni)- konfliktusok minimalizálása a szülők között.(Cikk forrása: todaysparent.com)Kapcsolódó cikkeink válás témában: