Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így áll az 5-11 évesek oltása

Szerző: Babaszoba.hu

2021. november 2.

Forrás: babaszoba.hu

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy támogatja a Pfizer "gyerekadagjával" történő oltási kampányt.

Elkezdték az Pfizer-Biontech oltóanyagának beadását az Egyesült Államokban az 5-11 évesek számára, miután az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja zöld utat adott - írja a CNN.
A Pfizer és a BioNTech még októberben kérelmezte a koronavírus elleni oltóanyaguk engedélyezését az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA).
Az FDA pénteken engedélyezte a vakcina sürgősségi felhasználását a korcsoportban, de az engedélyezésről még az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központnak (CDC) is döntenie kellett. Múlt hét kedden már a CDC független oltási tanácsadói 14-0 arányban, azaz egyöntetűen megszavazták a kisebb gyerekeknek szánt, csökkentett dózisú oltóanyaggal történő oltást, majd ezután tegnap, kedd este Rochelle Walensky, a CDC igazgatója is "áldását adta" az újabb oltási kampányra.
Az abc7 is beszámolt arról, hogy 15 millió adag oltás kiszállítása már megkezdődött az államokban. Miután a CDC zöld utat adott az újabb célcsoport oltási kampányának, egy Facebook élő adás keretében (magyar idő szerint hajnali 4 körül) beadták az első oltásokat.
Így áll az 5-11 évesek oltása (Fotó: Getty Images)
Ahogy azt a Reuters is írja, az FDA 10 mikrogrammos dózist engedélyezett a Pfizer-BioNTech vakcinából a kisgyerekeknek. A 12 évesnél idősebbeknek adott oltás 30 mikrogrammos dózisú.
Az FDA tanácsadói a múlt héten azt mondták, hogy az alacsonyabb dózis segíthet csökkenteni néhány ritka mellékhatást.
Az FDA a döntéskor kiemelt figyelmet fordított a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-vakcinák által okozott egyik nagyon ritka mellékhatására, a szívizomgyulladásra - ahogy a telex.hu is írta. A Moderna oltóanyagát a tinédzserek körében még nem engedélyezték, mert jobban meg akarják vizsgálni, hogy milyen gyakorisággal léphet fel szívizomgyulladás.
A Moderna vasárnap közölte, hogy elhalasztják az oltóanyag fiatalabb gyerekeknél történő engedélyeztetését, míg az FDA végez a 12-17 évesekre vonatkozó felülvizsgálattal, ami januárig is eltarthat.
A CDC adatai szerint bár a gyerekeknél a COVID-19 okozta súlyos megbetegedés aránya jóval alacsonyabb, mint a felnőtteknél, az Egyesült Államokban még mindig ez a korosztályban történő elhalálozások 8. leggyakoribb oka. Eddig a 12 év feletti amerikaiak több mint 78 százaléka kapott már legalább egy COVID-19 elleni vakcinát. Az olthatók körének 5-11 éves korcsoportra történő bővítése által 28 millió gyerek kap lehetőséget a vakcina felvételére. Az új célcsoport oltási kampánya jövő héttől indul el teljes gőzzel - nyilatkozta a Fehér Ház. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék