Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Igazolás vagy meghatalmazás kell az e-recepthez a gyerekeknél is

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 21.

Forrás: Index.hu

Januártól a 14 éven aluliak és az ágyhoz kötöttek gyógyszereinek kiváltásához igazolás vagy meghatalmazás kell.

Igazolás vagy meghatalmazás kell az e-recepthez a gyerekeknél is (fotó: iStock)
Az orvosságok kiváltása csak úgy lehetséges, ha vénnyel, vagy az azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással megy valaki a patikába - írja az Index a Népszava nyomán.
A lap szerint komoly fennakadások vannak a gyógyszertárakban országszerte a gyógyszer-felírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése miatt.
A 14 éven aluliak és az ágyhoz kötött betegek esetében idén június 31-ig továbbra is egy úgynevezett felírási igazolást kell kiadnia az orvosoknak. Ezzel vagy ennek hiányában meghatalmazással vehetik át a gyógyszereket a hozzátartozók, tehát a kiskorúak szülei is.
Az új szabályok értelmében a szükséges meghatalmazást is az E-térben kellene rögzíteniük a betegeknek: vagy úgy, hogy valaki maga lép be, és az önrendelkezés fül alatt ezt megteszi, vagy valamelyik a kormányablakban kér ehhez segítséget. Csakhogy az E-térben ez a lehetőség még nem működik, ráadásul a Népszava úgy tudja: noha az ehhez szükséges informatikai fejlesztés elkészült, de amíg a tárca nem készíti el a bevezetéséhez szükséges rendeletet, addig azt nem kapcsolhatják be a rendszer üzemeltetői. A lap szerint egyelőre a kormányablakokban sem tudják, mi a teendő, ott ugyanis szintén csupán az e-térben lenne mód a beállításokra.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara betegtájékoztatót készített, amit ki is helyeztetett a patikákban.
Január elsejétől ha a maga számára akar gyógyszert kiváltani valaki, akkor ehhez a következőkre van szüksége:
  • vagy a receptre (amelyen két vonalkódot lát), ha orvosa hagyományos módon írta fel a gyógyszerét,
  • vagy a felírási igazolásra, amely hasonlít a hagyományos recepthez, de három vonalkódot lát rajta. Ezt akkor kérhetik, ha az orvos úgynevezett e-receptet írt fel. A felírási igazolás akkor szabályos és a gyógyszertárban akkor fogadható el, ha az orvos azt a társadalombiztosítás által rendszeresített papírvényre nyomtatja, rajta van a "felírási igazolás" szöveg, továbbá lebélyegezte és alá is írta.
  • vagy az azonosítására alkalmas igazolványra, ha az orvos e-receptet írt és nincs kéznél a felírási igazolás.
Ha a hozzátartozónak vált ki vényköteles gyógyszert valaki, szükséges hozzá:
  • vagy a recept, ha orvos hagyományos módon írta fel a gyógyszert
  • vagy a felírási igazolás, ami hasonlít a hagyományos recepthez, de három vonalkód látható rajta, - vagy olyan meghatalmazás, amelyet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) előzetesen rögzítettek és amely visszavonásig érvényes. (E meghatalmazások rögzítésére technikailag még nincs mód.)

Kapcsolódó cikkeink:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék