Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Idioglossia: az ikrek titkos nyelve

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 6. | Frissítve: 2021. április 15.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik népszerű mítosz az ikrekkel kapcsolatban, hogy egy olyan titkos nyelvet beszélnek, melyet rajtuk kívül senki nem ért meg. Tényleg létezik ez a titokzatos nyelv?

A valódi idioglossia (autonóm nyelv) rendkívül ritka: csak néhány esetben jegyezték fel, hogy egy ikerpár teljesen egyedi nyelvet alkotott meg, és ezekre az esetekre az extrém elszigeteltség volt a jellemző - vagyis a testvérek tényleg szinte csak egymással tudtak "beszélgetni". Amit azonban az ikres szülők idioglossiának gondolhatnak, azt tulajdonképpen utánzás. A beszélni tanuló kicsik egymást is utánozzák (akárcsak a szüleiket, gondviselőiket), gyakran hibásan, és ez a gagyarászás tűnhet egyedi nyelvnek. Valójában azonban csak a beszédfejlődés egy stádiumáról van szó. Ugyanakkor az ikerpárok mintegy 40 százalékának lehetnek olyan szavai, becenevei, rövidítései, gesztusai, melyeket csak egymással használnak.
Hogyan fejlődik az ikrek beszéde?
Hatással van-e a beszédfejlődésre, hogy az ikrek főként egymással beszélgetnek? A tapasztalatok szerint igen. Az ikertestvérek (különösen a fiúk) néhány hónappal lemaradhatnak a beszédfejlődésben a kortársaikhoz képest. Ennek oka lehet például az, hogy a szülők, gondozók figyelme megoszlik, általában kimerültebbek, fáradtabbak, mint azok az anyukák és apukák, akik csak egy-egy babáról gondoskodnak. Az ikertestvérek ráadásul szinte folyamatosan együtt vannak, ezért megtanulják "félszavakból", gesztusokból megérteni a másikat. Jellemző lehet az is, hogy az ikrek gyorsabban beszélnek, több rövidítést használnak vagy éppen kihagynak hangokat - ez egyfajta versengés is lehet közöttük, például a szülők figyelméért.

Beszédfejlesztési tippek ikres szülőknek

Bármennyire is vicces az ikrek egymás közötti bájos halandzsázását hallgatni, érdemes egy kicsit jobban odafigyelni a kicsik beszédfejlődésére, hogy az esetleges lemaradást megelőzzük.
  • Beszéljünk minél többet a gyerekeinkkel, és arra is figyeljünk, hogy kettesben is elég időt töltsünk velük!
  • Törekedjünk arra, hogy az ikrek ne csak együtt töltsenek időt, hanem más gyerekekkel is találkozhassanak, játszhassanak.
  • Olvassunk sokat a gyerekeknek!
  • Bátorítsuk a gyerekeket, hogy fejezzék ki magukat verbálisan, és ne engedjük, hogy az egyik testvér átvegye a szószóló szerepét, vagyis a másik helyett is beszéljen.
  • Ne szakítsuk félbe a gyerekeket, amikor beszélnek, csak azért, hogy kijavítsuk őket - várjuk meg, míg befejezik a mondanivalójukat, és utána ismételjük meg helyesen azokat a szavakat, melyeket rosszul mondtak ki.
(Forrás: verywellfamily.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék