Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ideje komolyan venni az egyszülős családokat

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 17.

Forrás: HVG.hu

Fokozódó elszegényedés jellemző azokra a családokra, ahol egy szülő van. Nem ők a családpolitika preferált csoportja.

Ideje komolyan venni az egyszülős családokat (kép: iStock)
Monostori Judit demográfus tanulmánya az egyszülős családokról és családpolitikai gyakorlatról szól. A Demográfiában megjelent tanulmányról a hvg.hu írt.
A párkapcsolaton alapuló családok, különösen a három vagy több gyermeket nevelők a mai családpolitika preferált csoportjának tekinthetők, míg az egyszülős családokról ez nem mondható el - áll a tanulmányban.
A hvg cikke szerint a tanulmány főbb megállapításai:
  • a három- vagy több gyerekes családokat preferálják, az egyszülőseket nem, részben ideológiai okokból egész Európában
  • a gyerekek 31 százaléka olyan családban él, ahol nincs jelen mindkét vér szerinti szülő
  • a gyermeküket egyedül nevelők 35 százaléka él jövedelmi szegénységben, helyzetüket nem sikerült javítani az elmúlt 15 évben, míg a nagycsaládosokét igen
  • a gyerekek negyede után nem fizetnek gyerektartást
És a helyzet egyre rosszabb. Az egyszülős családok szegénységi rizikója nagy és egyáltalán nem javult az elmúlt években.
A 2016-os mikrocenzus szerint a 18 éves vagy annál fiatalabb gyerekek 18 százaléka nevelkedik egyszülős családban. Minél idősebb gyerekről van szó, annál nagyobb az arány. A gyerekek 31 százaléka olyan családban él, ahol nincs jelen mindkét vér szerinti szülő. Ezzel Európában a hetedikek vagyunk (az első Lettország 40 százalékkal, a mezőny végén a dél-európai országok vannak). Itthon leginkább az apa hiányzik - 2011-ben 87 százalékban ez volt a helyzet.
2017-ben Magyarországon a párkapcsolatban élő, gyermeket nevelő, foglalkoztatottak 6%-a élt a szegénységi küszöb alatt, míg a gyermeket egyedül nevelőknek 24%-a.
Nem segítenek a juttatások sem. A családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedik, az egyszülős családok csak ezer forinttal kapnak többet. Az árvasági ellátás is változatlan, az most átlagosan 40 ezer forint. A családi adókedvezmény az esetek jelentős részében havi 10-20 ezer forint.
A tanulmány szerint a gyerekek negyede élhet úgy az anyjával, hogy az apa nem fizet gyerektartást, holott az apa lakhelye ismert.
Az egyedülálló a rugalmas munkaidő lenne az igazi segítség. Itthon elindult a családbarát munkahely program: egy kutatás szerint a 10 főnél nagyobb cégek kétharmada a szabadságok kiadásánál és a munkaidő beosztásánál figyelembe vette az óvodai, iskolai szünetet, illetve azt, hogy hányra kell menni a gyerekért, 42 százalékánál lehetett rugalmas munkaidőben dolgozni, de sok helyen adtak iskolakezdési támogatást vagy szerveztek családi programot. A cégek 31 százaléka semmilyen kedvezményt nem adott.
A kormány a Munkahelyvédelmi Akciótervvel próbálta érdekeltté tenni a cégeket a kisgyerekes anyák alkalmazásában, és a Munka törvénykönyve is védi őket, azonban nem tudni, hogy a gyakorlatban ez mit jelent.
A kutatás megállapította, hogy hiába vannak többen az egyszülős családok, Európa-szerte a három- vagy több gyerekes családokat támogatják. Monostori szerint ennek három oka lehet: ideológiai megfontolás, népesedéspolitikai szempont és félelem a visszaélésektől (azaz csak papíron egyszülős a család).
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék