Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Húsvéti készülődés9 nyulas játékötlet

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2011. április 19. | Frissítve: 2020. április 11.

Forrás: Kismama magazin

A húsvét a legkisebbek számára a nyuszi, bárány és csibe ünnepe - játsszatok állatkás játékokat, süssetek nyuszis, csibés sütit a gyerekkel!

Húsvéti bábozós

Megmaradt fél pár kesztyűkből, zoknikból kis ügyességgel, fantáziával nyúl-, csibe- báránybáb készülhet. Rögtönözz hozzájuk valamilyen mesét, vagy játsszatok el már ismert meséket, mondókákat, verseket. Néhány példa: Hová mész te kis nyulacska? Hol jártál, báránykám? Hogy a csibe, hogy? Nyuszi ül a fűben
További ötletek kottával, hanganyaggal

Ilyen nyuszit te is készíthetsz!


Tízórai, uzsonna nyulasra hangolva

Ragaszd fel egy nagyobb kocka hat oldalára a húsvéti szereplők képeit: nyuszi, kiscsirke, bárány - kettőt-kettőt, ha csak hárman játszotok, hat különbözőt, ha többen vagytok. A játékosok választanak maguknak egy-egy állatot: ki lesz a nyúl, ki a bárány. Készíts elő nagy tál egészséges finomságot: répakarikák, almaszeletek, dióbél, mazsola. Dobással döntsétek el, ki vehet egy darabot. Sorban dobjatok egymás után, előre megbeszélhetitek, hány körig folytatjátok. Nem kapjátok be azonnal a nyereményt, kis tányérkán őrizzétek a játék végéig. Akkor összehasonlíthatjátok, kinek kedvezett a szerencse, majd jöhet a következő forduló.

Csokinyulak helyett

Készítsetek mézeskalácsból, kelt tésztából nyuszit, báránykát, ezeket rejtsd a nyuszifészekbe. A csokitojás egészséges változata a krepp-papírral betekert, hímes tojássá varázsolt kivi. Itt találod a pogácsatésztából sütött nyuszikat és még sok más látványos finomságot!

Mézeskalács nyuszi és tojás

Nyúlfészek keresés

Kertben: készíts hurkapálcából és kis, színes kartonnyulakból vagy tappancsnyomokból útjelzőket, amelyek a nyúlfészekig vezetnek. Hamis nyúlfészek is van, amelyikbe csak üres csomagolásokat rejtett a csibész nyúl??? Szabadban, kirándulással egybekötve: igényel némi előkészületet, hiszen valakinek előre el kell helyeznie a nyomra vezető krepp papír szalagokat, és persze magát a nyúlfészket. Bevált megoldás: apa előremegy, hogy előkészítse a terepet.

Ha nincs kerted, legalább a lakásban rejts el néhány kosárkában a meglepetéseket - ne maradjon el a keresés élménye! A fészekig vékony fonal vagy szalagos csipeszjelzések vezethetik el a gyerkőcöket.

Nyuszi a szobában

Kimustrált ötujjas kesztyűből egész nyuszicsaládot készíthetsz. Az ujjakat levágod, és fél parafa dugóra vagy műanyag flakon kupakjára húzod őket. Felülről kissé bevágod az anyagot, majd összeöltögeted, így két fület kapsz. Egy-egy gyöngyöt varrhatsz szemnek, orrnak, és bajuszt, szájat hímezhetsz rá. A nyuszifejeket bábként az ujjadra húzhatod, vagy kupakra húzva az asztalra állíthatod. Rejts az egyik alá kis meglepetést, például festett kavicsot, mandulát, csokis kölesgolyót, mekkora lesz a meglepetés, ha a gyerek rátalál! Újra meg újra nagyokat nevet, amikor rájön, melyik nyuszi hoz ajándékot.

Tojásgyár

Só-liszt gyurmából a kisgyerek is tud maroknyi tojásokat gömbölygetni. Száradás után vízfestékkel, vastag ecsettel bemaszatolhatja, színes pacnikkal díszítheti. Zöld krepp-papírral kibélelhetsz egy kosárkát, ebbe kerülhetnek a só-liszt tojásokat. Elrejtheted a gyerekszobában, így újra meg újra lehet keresgélni. Próbáljátok ki a jól ismert játékot: megfagysz, hideg, langyos, melegedik, melegedik, TŰZ! - kiálthatod, amikor végre rátalál a kicsi.

Tegyél kis kosárba sok színes tojást, és dobjatok felváltva színes dobókockával. Olyan színű tojást szabad kivenni, amilyet a kocka mutat. Ha elfogytak a kosárból, egymástól vehetitek el. Ha elfogyott, az se baj - majd csak fordul a kocka!

Szerepjáték nyúlcsaláddal

Kezdjetek valamit az ilyenkor szokásos plüssnyúl dömpinggel! Játsszatok nyúlcsaládos szerepjátékot, de úgy, hogy még véletlenül se te legyél az apa- vagy anyanyúl. Bízd ezt a gyerekre, és nevess nagyokat azon, milyen görbetükröt tart eléd! Találj ki előre bonyodalmakat: nyuszigyerek szeretne még egy kicsivel több csokit, nyuszigyereknek megfájdult a hasa, nem akar még lefeküdni, megismerkedett a szomszéd rókagyerekkel és így tovább.

Hol az aranytojás?

Kemény tojásokat, színes csokitojásokat, színes papírba göngyölt kivit is használhattok ehhez a játékhoz. Burkolj aranypapírba vagy fess be aranyfestékkel egy tojást. Mindegyiket rejtsd el, a kicsi pedig kosárkába szedi a megtalált tojásokat. Persze az arany a legértékesebb, ezt egy kicsit jobban dugd el! Sokszori ismétlés után mérd az időt, vajon most gyorsabban megtalálja, mint előzőleg?

Zsákban ugrás

- mert nemcsak a húsvéti nyúl szeret ugrálni! Erős vászonból varrj akkora zsákokat, hogy legalább a gyerekek hónaljáig érjen. Két lábbal egyszerre kell ugornia, közben a zsák száját erősen megmarkolni - a végtagok összehangolt mozgatása nem is olyan könnyű még ebben a korban. Nagy nevetés, viháncolás lesz belőle, különösen, ha a szülők is beállnak. Füves területen játsszátok, ahol nem baj, ha elesik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék