Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hurutos középfülgyulladás, fülfolyás gyereknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 26.

Forrás: babaszoba.hu

Megfázáskor a gyermekek gyakran kapnak középfül- vagy fülkürthurutot, amikor a középfül gyulladása nem gennyes váladékfelgyülemléssel jár.


Ha a váladék nem tud elfolyni, a gyulladás krónikussá válik, és középfülfolyás, dobüregfolyás (serotympanon) alakul ki. Ez a felső légutak fertőződésének következménye. Az Eustach-kürt nyálkahártyája megduzzad, és váladék gyülemlik fel a dobüregben. Emiatt a hallócsontocskák alig tudnak mozogni, és a hang továbbítása a belső fülbe zavart szenved. Ez hallás- és beszédfejlődési zavarokat okozhat. A kisgyermekek szűk és rövid Eustach-kürtjük miatt veszélyeztetettebbek, mint a nagyobbak.

A hurutos középfülgyulladás tünetei

Ha a gyermek rosszul hall, mindig orvosnak kell tisztáznia az okokat. A jó hallás fontos a beszéd- és a szellemi fejlődés miatt.
Leggyakoribb tünetek
 • Nagyothallás az egyik vagy mindkét füllel
 • Süketségérzés
 • Krónikus nátha
 • Hogy kezelik a hurutos középfülgyulladást?

  Az orvos duzzanatcsökkentő orrcseppeket ír fel vagy házi szert ajánl. A fülfolyás nyolcvan százalékban következmények nélkül meggyógyul.
 • Ha a fülfolyás három hónap elteltével sem múlik el, az orvos esetleg javasolhatja a garatmandulák eltávolítását.
 • Gyermekét fül-orr-gégészhez utalja, aki a dobhártyán ejtett metszéssel (paracentesis) a váladékot leszívja. Olykor ezt a nyílást egy csövecske behelyezésével néhány hónapig nyitva hagyja. Ez idő alatt gyermekének nem szabad víz alá merítenie fejét.
 • Természetes gyógymódok

  Adhatsz a gyereknek hurutoldó hatású kakukkfűszirupot vagy -cseppeket. A nyálkahártya-duzzanat lelohasztására bevált otthoni módszer a fejgőzölés, az infralámpázás. Naponta kétszer 2 milliliter fiziológiás (0,9 százalékos) sóoldattal történő inhalátorozás megnedvesíti a nyálkahártyát és szabaddá teszi az Eustach-kürtöt.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Egészség, tudatosan, influenzás időszakban is (X)

  Az influenza vagy szájon, vagy az orron keresztül fertőz. A rendszeres kézmosás, főleg evés előtt ezért is nagyon hasznos.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék