Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Húgyúti fertőzés a gyereknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 11.

Forrás: babaszoba.hu

Húgyúti fertőzéskor a húgycső, a hólyag vagy a húgyvezeték begyullad magában vagy együttesen. A gyulladás kiterjedhet a vesében lévő vesemedencére, valamint a veseszövetre (vesekéreg) is.

A húgyúti fertőzés egyik lehetséges tünete a pisilés közben érzett fájdalom


A kórokozók vírusok vagy baktériumok, amelyek kívülről, a húgycsövön át vándorolnak a hólyagba. A meleg vizeletben elszaporodnak, és felfelé haladva megfertőzhetik a vesét is. Gyermekeknél hároméves korig igen gyakori a húgyúti fertőzés. A lányok (rövidebb húgyút) négy-öt százaléka, a fiúk egy százaléka betegszik meg.

Húgyúti fertőzés - a leggyakoribb tünetek a gyerekeknél

Kisgyermekeknél:
 • Étvágytalanság
 • Hányás
 • Láz
 • Újbóli bevizelés
 • Nagyobb gyermekeknél:
 • Vizeléskor fájdalom
 • Gyakoribb vizelési inger
 • Lágyéktáji fájdalmak
 • Láz
 • Az akut húgyúti fertőzést vizeléskor égető érzés, gyakori vizelési inger, 38,5 C fokig felszökő láz és fejfájás jelzi. Már szobatiszta gyermekek újból hajlamosak bevizelni. Ha a vese megbetegszik, a láz mindig magas (39 C fok feletti), és hideglelés lép fel. Az erős fájdalmak a háttól egészen lágyéktájig kisugárzanak. Jellemző fájdalmakra azonban csak az idősebb gyermekek panaszkodnak.
  Ismételt fertőzések felvetik a húgyutak fejlődési rendellenességének gyanúját, amit orvosilag kell tisztázni. Fiúknál már az első, lányoknál legkésőbb a második húgyúti fertőzés után röntgenvizsgálat, valamint a húgyutak ultrahangos vizsgálata szükséges.

  A húgyúti fertőzés szövődményei

  Húgyúti fertőzések könnyen válnak krónikussá, ha nem kezelik őket. A későbbiekben vesegyulladás, magas vérnyomás és veseelégtelenség gyakori okai lehetnek.
  Bizonytalan közérzetzavarok, például étvágytalanság, hasfájás, hasmenés vagy láz esetén vidd orvoshoz a gyereket: ha húgyúti fertőzésről van szó, kezelésre szorul.
  Az orvos minden kezelés előtt megvizsgálja, vannak-e a vizeletben baktériumok. Baktériumok esetén antibiotikumot rendel, és ismételt vizeletellenőrzést végez. A betegség krónikus hajlamú. Minden húgyúti fertőzés után hónapokig ellenőrizni kell a vizeletet két-négyhetenként.
  Amennyiben az orvos igazolja a húgyúti fertőzést, a gyereknek az akut szakaszban és súlyos lefolyás esetén ágyban kell maradnia. Lábát és altestét tartsd melegen. Adj a gyereknek sokat inni, hogy jól át legyenek mosva a húgyutak.
  A cikk forrása: Forrás: Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék