Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hosszú távú hatása lehet a karanténnak az óvodásoknál

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 16.

Forrás: Qubit.hu

A korlátozások, a bezártság és a felnőttek feszültsége minden kisgyerekre hatást gyakorolt, de az óvodás korosztályra különösen, hiszen ők még nem képesek megérteni a racionális magyarázatokat, pláne nem tudják feldolgozni.

Hosszú távú hatása lehet a karanténnak az óvodásoknál (fotó: Getty Images)
Mindez felveti azt a kérdést, hogy milyen lelki hatást gyakorol a karantén az óvodás korosztályra. Ebben a korosztályban még inkább érzelmi szinten történik a feldolgozás, és nem tudati szinten. Egy ekkora gyereknek (3-6 évesek) nagyon fontos a napi rutin, biztonságérzetet ad számukra. Azzal azonban, hogy az óvodák bezártak, felborult a napi rutin, és bár megszokott, otthoni környezetükben voltak a gyerekek, a körülmények mégis szokatlanok voltak. A hétköznapok rutinjához kötődő óvodai menetrend sok szempontból kevéssé megvalósítható otthon, az eddig az otthonléthez kötött hétvégékkel szemben pedig a szülőknek most egyszerre kellett a munkára, a kisebb gyerek(ek) foglalkoztatására és adott esetben a nagyobb testvér(ek) iskolai helytállására koncentrálniuk - írja a qubit.hu cikke.
Ez a helyzet a felnőttek körében is feszültségeket okozott, amik lecsapódtak a gyerekeknél. Kutatások azt támasztják alá, hogy a szülők nagyfokú szorongása fokozza a gyermekeik által megélt félelmeket is, valamint az anyák nehézségei saját érzelmeik szabályozásában közvetlenül előrevetítik gyermekeik érzelemszabályozási problémáit.
De nemcsak a napi rutin változása kelthetett szorongást a gyerekekben, hanem a hírekből hallott információk, a felnőttek beszélgetései. A Kína és az Európai Gyermekgyógyászati Társaság (EPA-UNEPSA) által létrehozott együttműködési munkacsoport a járvány során Senhszi tartományban előzetes tanulmányt készített, amely kimutatta, hogy a 3-6 éves korosztályban az idősebb gyerekeknél gyakrabban jelentkezett a túlzott ragaszkodás és a szülők megbetegedésétől való félelem.
Kérdés, hogy a szorongásos kórképek kialakulásában szerepet játszanak-e most, ebben a rendkívüli helyzetben környezeti tényezők? A qubit.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogyha kizárólag a genetikai tényezők lennének felelősek a szorongásos tünetek megjelenéséért, akkor az olyan környezeti események, mint a jelenlegi világjárvány, várhatóan nem befolyásolnák a kórkép megjelenési valószínűségét. A kutatási eredmények azonban nem erre utalnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék