Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hosszú autóút alatt

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2008. február 11.

Forrás: Kismama magazin

Mielőtt nyaralni indulunk, készítsünk zsebes tárolót az autó első ülésének háttámlájára. Ebbe mindent elrejthetünk, amire az út alatt szüksége lehet a kisgyereknek: innivaló, kis harapnivaló, zsebkendő és néhány úti játék.

A tároló maga is játékforrás lehet, ha egy kedves, sokzsebes figurát varrunk színes filcből. Zsebeibe dugjunk egy-egy apró meglepetést az elmaradhatatlan macin vagy babán kívül. Néhány textilmaradékot is elhozhatunk, ez lesz a kedvenc új sálja, takarója. Az ismerős mesekönyv mellé csempésszünk egy újat. Rajzoljunk néhány kártyát egy-egy olyan tárgyról, épületről, állatról, amit útközben láthatunk majd. A gyerekek húznak egyet, s aki előbb észreveszi, az kapja meg a kártyát. Nagy öröm, ha legkedvesebb meséjének alakjait ujjbábok formájában megtalálja az egyik zsebben. Egy kiöregedett fehér kesztyű ujjaiból színes filctollal, néhány apró anyagdarabkával, fonallal gyorsan és könnyedén kialakíthatjuk Piroskát, nagyanyót és a vadászt. Ha nem volt időnk előre elkészíteni, útközben együtt is megcsinálhatjuk a hozzávalókból, tű nem is kell hozzá.
Kisfiúknak sem kell nélkülözniük az autópályát: egy kisebb lepedőre rajzoljunk szürke filctollal kanyargós utat, mellé fákat, hegyeket, tavat, hidat, az út során felbukkanó érdekességeket. Kiterítve brummogtathatja rajta a kisautóját, összehajtva kis helyen elfér.
A testvérek jól eljátszanak egymással a zsebekbe rejtett meglepetések segítségével, ha viszont egyedül ül hátul a gyerek, hosszú úton telepedjünk néha mellé.

Autóban sose gyújtsunk rá!
A dohányzás nemcsak annak árt, aki a cigarettát szívja, hanem annak a kisgyermeknek is, aki naphosszat kénytelen a füstfelhők közt élni. A passzív dohányzás különösen zárt térben káros, hiszen ekkor sokkal nagyobb a káros anyagok koncentrációja a levegőben. Szélsőséges példa az autózás: ha a szülők dohányoznak, a kicsik valósággal fuldokolnak a hátsó ülésen.
Összehasonlító vizsgálatokkal kimutatták, hogy a dohányos szülők gyermekei:
  • gyakrabban szenvednek légúti betegségekben, különösen a légcsőhurut és az asztma fordul elő sokszor
  • gyakrabban fáj a fejük
  • rákos megbetegedések kialakulásának kockázata kétszeres a nemdohányzók gyermekeihez képest
  • gyakoribb a középfülgyulladás
  • viselkedésük nyugtalanabb, gyakran túlmozgásosak.

Játék utazás közben
Már be sem akar ülni az autóba? Lepjük meg valami újdonsággal: régi kesztyűből készített bábbal, kivágott papírfigurával, ablakra rajzolt ábrával.
Ragasszunk a kocsi "mennyezetére" papírból vagy textilből kivágott képeket, hogy félig fekvő helyzetben is legyen nézegetnivalója. Vásároljunk vagy készítsünk a gyereküléshez játszótálcát. Vigyünk magunkkal az útra egy-egy játékot, képeskönyvet. Ha lehet, telepedjünk mellé a hátsó ülésre, így kényelmesebben elszórakoztathatjuk, és nem érzi magát kirekesztettnek egyedül. Hajtogassunk hajót színes reklámújságokból, és mondjunk történetet hozzá. Rejtsünk el felváltva egyik majd másik markunkba egy kis apróságot, hadd keresgélje, melyikben van. Hallgassunk mesekazettát, gyerekdalokat, és énekeljünk saját kútfőből. Bármi eszünkbe juthat, csak ne vegyük ki menet közben az autósülésből! Tartsunk készenlétben néhány falat gyümölcsöt és egy kis ivóvizet. Iktassunk be gyakori pihenőt, amikor mászhat, szaladgálhat egy kicsit, így nem érzi olyan unalmasnak a többórás autóutat sem.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék