Kisgyerek

Hőségriadó!

Hétfőig hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos. Olvasd el, mi mindenre kell figyelned ilyenkor babával, gyerekkel!
2011. Július 05.

Budapest, 2011. július 8., péntek (MTI) – A legmagasabb fokozatú hőségriasztás lépett életbe pénteken reggel 8 órakor; a riasztás hétfő éjfélig szól, ezen a négy napon ugyanis a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25–27 Celsius-fokot.

Az ilyen napokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma, ezért a tisztiorvosi szolgálat értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, a szaktárcát, a katasztrófavédelmet, a mentőszolgálatot, s a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután elképzelhető, hogy a kamionstop időszakos feloldására is szükség lesz.

A közép-magyarországi régióban és a Dél-Dunántúlon lehet a legnagyobb hőségre számítani, az Országos Meteorológiai Szolgálat mára a hőségre vonatkozóan több területre piros figyelmeztető előrejelzést adott ki. A kockázati csoportba tartoznak az idősek, a kisgyermekek, a krónikus szív- és keringési, légzőszervi, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, de a nagy meleget a túlsúlyosak és a cukorbetegek is sokkal nehezebben viselik.

A szakemberek azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, különösen, mivel az előrejelzések szerint az UV-B sugárzás szintje is meghaladja majd a riasztási küszöbértéket, így az érzékeny bőrűek akár negyedóra alatt is leéghetnek. Emellett a nagy melegben az átlagos 2–2,5 liter mellett további 2–3 liter folyadék – elsősorban víz – fogyasztását javasolják.

Babaszoba:

Így segíthetsz a babának, ha hőség van

1. 11 és 16 óra között lehetőleg tartózkodjatok hűvös lakásban vagy fedett, árnyékos helyen!

2. Bárhová mozdultok ki, mindig legyen nálad ivóvíz, amellyel gyakran megkínálod a gyereket. Hat hónaposnál fiatalabb szoptatott csecsemőket elég gyakran mellre tenni és szoptatni. Szoptatott gyerekeknél hat hónapos kor után is javasoljuk a gyakori szoptatást hőségben is, szükség szerint vízzel kiegészítve.

3. Cukrozott italokkal hőségben se kínáld a gyereket!

4. Tárold szigorúan hűtve az élelmiszereket, tízórainak ne vigyél magaddal romlandót! Étterembe betérve ne rendelj tartáros, majonézes ételt, máglyarakást, nyers tojást tartalmazó édességet.

5. Semmiképp se hagyd az autóban a gyereket akkor se, ha alszik, és akkor se, ha árnyékban áll az autó!

6. Ne feledkezz el a vízivásról te se! Ha szoptatás közben nagyon zavaró az összeizzadás, kapcsolj be ventillátort, és rakj a baba és a te tested közé textilpelenkát. Előfordulhat, hogy a baba keveset pisil, mert sokkal többet izzad, és kevesebbet is szopik, mert étvágytalan. Emiatt ne aggódj, de kínáld nagyon gyakran!

7. Tápszeres babáknak nagy melegben csak frissen szabad tápszert készíteni. Ha elmentek, külön vidd magaddal a forralt vizet és a port, és csak felhasználás előtt keverd be. A maradékot öntsd ki. Gondoskodj egy vízzel teli cumisüvegről is! A folyadékfogyasztásba a lédús gyümölcsöt is számítsd bele!

Forrás: MTI- babaszoba.hu