Kisgyerek

Honnan tudhatom, hogy a gyereknek antibiotikumra van szüksége?

A kutatások szerint a gyerekek körében is növekednek a gyógyszer-rezisztens fertőzések. Hogy kerülhetjük el, hogy feleslegesen kapjon gyógyszert a gyerek?
2019. November 20.
Honnan tudhatom, hogy a gyereknek antibiotikumra van szüksége? (Fotó: iStock)

Az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint az antibiotikum kúrák legalább 30%-a szükségtelen, a 2 év alatti gyerekek pedig az egyik olyan csoport, akiknek a legtöbb antibiotikumot írják fel. De honnan tudjuk, hogy valóban szüksége van-e a kicsinek antibiotikumra? És hogy előzhetjük meg, hogy egyáltalán szükség legyen erre a gyógyszerre?

Mikor van szükség antibiotikumra?

Az antibiotikumok a baktériumokat képesek elpusztítani, így nem hatékonyak a vírusos fertőzések esetén, mint például a megfázás vagy az influenza. De nem mindig egyszerű meghatározni, melyik fertőzte meg a gyereket. A zöld orrváladék például egyaránt lehet vírus okozta megfázástól, de akár baktérium okozta arcüregi fertőzéstől is. Tehát ez a tünet például önmagában nem mutatja, hogy szükség van-e antibiotikumra.

A szülők sokszor gondolják azt is, hogy ha a gyerek néhány nap után nem gyógyul meg, akkor bakteriális fertőzéssel kell szembenézniük. Pedig például a vírus okozta influenza elég komoly betegség, amely több napon át is fennállhat, de a megfázásos köhögés is tarthat hetekig. Így ha a gyerek már hosszabb ideje beteg, akkor sem szükséges feltétlen antibiotikum. Időnként azonban a vírusos betegségeknél másodlagos bakteriális felülfertőződés is kialakulhat, ezért fontos, hogy mielőbb észrevegyük, ha a tünetek megváltoznak. Aggodalomra adhat okot például, ha hirtelen visszatér a láz, még mindig nagyon erős a köhögés, genny ürül a fülből, gyors a légzés, intenzív fáradtság gyötri a gyermeket.

Ne féljünk megkérdezni az orvost

Ha az orvos felírja az antibiotikumot, még akkor is megkérdezhetjük szülőként, hogy feltétlen szükség van-e a gyógyszerre, illetve van-e esély arra, hogy antibiotikum nélkül javuljon. Sok szülő azért fogadja el kérdés nélkül a felírt antibiotikumot, mert szeretné, ha gyermeke mielőbb jobban érezné magát. Azonban a vírusos betegségek esetén nem használ az antibiotikum, ezért érdemes megismerni, hogy vírus okozta bajok esetén hogy érezheti jobban magát a kicsi. Például megfázás esetén a párásító használata, a sok folyadék és a sok pihenés segíthet.

Gondoljuk át az antibiotikumok hátrányait

Amikor az antibiotikum szükséges, mert baktérium okozta fertőzéssel állunk szemben, az előnyök természetesen felülírják a hátrányokat. De ha nem szükségesek, akkor nem segítenek, hogy a gyermek jobban legyen, sőt, akár még rosszabbul is érezheti magát tőle. Néha ugyanis olyan mellékhatásokkal is járhatnak, mint a kiütések, a szédülés, émelygés, hasmenés és gombás fertőzés, és a bélflórára is negatívan hatnak.

Amikor szükség van az antibiotikumra, akkor nagyon fontos, hogy az orvos utasításainak megfelelően szedjük: adott napszakban, étkezés közben, ha olyan típusú a gyógyszer, és végig kell szedni a teljes kúrát, még ha a gyermek jobban is van.

Tegyünk óvintézkedéseket a megelőzés érdekében

Az egyik legjobb módja, hogy elkerüljük a szükségtelen antibiotikum használatot, ha megpróbáljuk megelőzni a betegségeket. Ehhez már fiatalabb kortól kezdve tanítsuk meg a megfelelő higiéniai szokásokat, mint a rendszeres, gyakori kézmosás. Tanítsuk meg, hogy a keze helyett zsebkendőbe tüsszentsen a kicsi, és azt is, hogy mosatlan kézzel ne nyúljon az arcához, orrához, szájához. A leghatékonyabb módszer pedig, hogy kiküszöböljük a komoly bajokat, hogy ellenőrizzük, hogy naprakész-e a család az oltások tekintetében.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: