Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan vágjuk a baba körmét?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 29. | Frissítve: 2019. december 7.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbabák hadonászó kezeikkel könnyen sérülést, karmolást okozhatnak arcukon, ráadásul gyorsabban nőnek körmeik, mint a felnőtteké. Mire figyeljünk a körömvágás során?

Hogyan vágjuk a baba körmét?

A kisbabák általában akkora körömmel születnek, amivel már karmolásokat okozhatnak maguknak. Sokan ezért azt tanácsolják, hogy az újszülötteknek húzzanak a kezükre kis zoknit, hogy ne tudják megsérteni magukat. Mindaddig javasolják ezt, amíg a babák számára készült körömvágó olló biztonságosan be nem vezethető a köröm alá. Ez általában 1-2 hetet jelent és az attól való félelmet, hogy nehogy beszakadjon a baba körme.
Más ajánlás szerint azonnal, megszületés után is lehet vágni a baba körmét, de nagy óvatosságot igényel a művelet: a kisbaba hadonászik, körme megsérülhet, emiatt rosszul nőhet később a köröm.
A baba körme és körömágya nagyon érzékeny, sérülékeny, ezért kell odafigyelni az eszköz kiválasztására és magára a vágásra is.
Mindenképpen olyan ollót használjunk, amelynek lekerekített a vége, de erős anyagból készült, azaz jól viszi a baba körmét. Ha a köröm elválik az alatta található bőrtől, akkor nyugodtan levághatjuk. Érdemes fertőtleníteni előtte az ollót (vannak, akik a baba ujjainak végével is megteszik ugyanezt). Olyan ollót használjunk, ami csak a kisbabáé. Körömreszelőre nincs szükség.
Rendszeresen kell vágni a körmöt: a babák körme sokkal gyorsabban nő, mint a felnőtteké, beakadhat ruházatba, sebeket, karmolásokat okozhat önmagának a hosszúra nőtt körmökkel. Legalább hetente egyszer vágjuk le a kis körmöket az ujjakon és a lábakon is. De az sem ritka, ha hetente kétszer is szükséges a körömvágás.
Nem kell ívet vágni a körömben: úgy vágjuk, amilyen a köröm természetes formája. Figyeljünk oda arra is, hogy ne tudjon benőni a köröm. Nem kell kivágni a sarkait a körmöknek és ellenőrizzük le mindig, hogy nem maradt-e éles, helyes rész.
A körömvágás praktikái között talán a legcélravezetőbb, ha akkor kezdünk neki a műveletnek, amikor a baba alszik, és nem izeg-mozog. Nagyobb korban felébredhet a művelet közben, de ebben az esetben se pánikoljunk be: szánjunk elég időt a körömvágásra, ne kapkodjunk és legyünk határozottak. Jól fogjuk meg az kezét, ujjacskát és határozottan vágjuk le a körmét, de ne szorítsuk nagyon a kezét. Mindig csak egy ujjat hagyjunk elől és csak arra figyeljünk a vágás során.
A testközelség mindig megnyugtatja a babákat, vegyük ölbe, ha már akkora. Körömvágás közben énekelhetünk, dudorászhatunk, beszélhetünk hozzá, ez is ellazítja, megnyugtatja a kicsit.
Ha bármilyen sérülést ejtettünk a körmén, beszakadt, úgy látjuk, hogy rosszul nő, kérjünk segítséget a védőnőtől vagy a házi gyermekorvostól.
Kapcsolódó cikkeink körömvágás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék