Kisgyerek

Hogyan segíthetsz a kisgyermekednek, ha fél az orvostól?

Vannak kisgyerekek, akik félnek az orvosoktól, az orvosi vizsgálattól. Mit lehet tenni ilyen esetben szülőként, hogyan segítheted oldani a gyermeked szorongását?
2021. December 07.
Hogyan segíthetsz a kisgyermekednek, ha fél az orvostól? (Fotó: Getty Images)

Mi az oka az orvostól való félelemnek?

A whattoexpect.com szerint fejlődési szempontból egyrészt a kisgyermek növekvő memóriájának van különösen sok köze az orvostól való félelemhez. Kisbabaként minden látogatás után elfelejthette, hogy mi is történt, de most már emlékezhet a részletekre, és az esetleges fájdalomra is.

A legfontosabb, hogy nem szabad a félelem miatt leszidni a gyermeket, és ne is bagatelizáld el a szorongását. Ehelyett az együttérzés segíthet, és a következő tippek is, amelyeket a portál ajánl.

  • Érdemes előre jelezni, hogy a gyermek fél. Ha a gyermeked rendkívül fél az orvosi vizsgálattól, érdemes lehet ezt előre jelezni az orvosnak, az asszisztensnek, hogy tudják, hogy szorongósabb kis páciensről van szó.
  • Ne ígérj olyat, amit nem tudsz betartani. Ha például azt mondod a gyermekednek, hogy nem fog fájni (pl. egy oltás beadása, vagy egy fogászati dolog), és ez mégis megtörténik – akár ha csak egy kicsit is – az rontja a hitelességedet. (Sőt, az is lehet, hogy a fájdalom gondolatát te magad ülteted el a gyermeked fejében, ha ezt mondod neki, amikor neki ez eszébe sem jutott.)
  • Biztosítsd a kényelmét, a megnyugtatását, akár több formában is. Engedd meg a gyermekednek, hogy magával vihesse a kedvenc játékát, takaróját, tegyél el néhány darabot a kedvenc kekszéből a táskádba, öleld meg és adj neki puszit, ha szüksége van rá. Ha sír, biztosítsd arról, hogy ez is teljesen rendben van (de biztasd arra, hogy maradjon nyugodt a rendelőben).
  • Maradj nyugodt. A gyerekek hamar felveszik a szüleik aggodalmát, ezért próbálj meg nyugodt maradni, és pozitívan hozzáállni a vizsgálathoz.
  • Dicsérd meg. A vizsgálat után mindig dicsérd meg a gyermekedet, találj valamilyen pozitív dolgot a viselkedésében, még ha az egy apróság is. (Pl.: “Sokkal kevesebbet sírtál, mint legutóbb.”)
  • A vizsgálat utánra készülj valamilyen finomsággal, vagy egy játszótéri látogatással, bármilyen kellemes programmal, függetlenül attól, hogy viselkedett a gyermeked.

Néhány tipp, ami segíthet megelőzni a félelmet

  • Olvassatok olyan könyveket, amelyekben pozitív, informatív dolgok vannak a vizsgálatokról.
  • Vásárolj a gyermekednek egy játék orvosi készletet, és játsszátok el otthon, mi történik a rendelőben.
  • Soha ne kösd a vizsgálatot büntetéshez. Például ne mondd azt, hogy: “Ha nem veszed be a gyógyszert, még betegebb leszel, és el kell mennünk az orvoshoz.”

A parents.com portál is ajánl néhány további tippet, amivel segíteni lehet a gyermeknek, hogy kevésbé tartson az orvosi vizsgálatoktól. Az egyik javaslat, hogy mielőtt orvoshoz vinnéd a gyermekedet, mutasd meg otthon egy játékkészlet segítségével, hogy milyen eszközökkel lehet találkozni a rendelőben, hogyan zajlik a vizsgálat például a sztetoszkóppal, vagy hogyan nézi meg az orvos a gyermek torkát. Nevezd is meg az eszközöket, hogy ne a rendelőben hallja először ezek nevét a gyermeked.

Nem érdemes túl korán figyelmeztetned a gyermekedet, mielőtt az orvoshoz indulnátok, mert így túlzottan stresszes lehet, több ideig aggodalmaskodhat. Beszélj vele inkább aznap reggel, amikor mentek az orvoshoz, vagy egy rövid idővel előtte. Ha tudni szeretné. hogy kap-e majd oltást, hogy milyen vizsgálatokra számíthat, ezekről beszélj neki őszintén, és biztosítsd arról, hogy végig ott leszel mellette, és fogod a kezét. Ha megbeszéltétek ezeket a részeket, beszélj neki a pozitív dolgokról, például, hogy valószínűleg kap majd egy matricát (ha szokott kapni), vagy hogy a vizsgálat után elmentek majd a játszótérre.

A gyermeked sebezhetőnek érezheti magát az orvosi ágyon, ezért ha az orvosnak sem probléma, vedd inkább a kisgyermeket az öledbe. Ha fel kell feküdnie az ágyra, állj mellé, fogd meg a kezét.

Forrás: whattoexpect.comparents.com