Kisgyerek

Hogyan segíthetjük a gyerek angol nyelvi fejlődését?

Rengetegszer merül fel a kérdés a szülők részéről, hogy vajon hogyan, miként tudják gyermekeiket az angol nyelvben segíteni, főként akkor, ha ők nem vagy csak minimális szinten beszélik azt.
2016. Március 19.

Jó hír számukra, hogy van megoldás, hiszen szülőként tehetjük a legtöbbet azért, hogy gyermekünk pozitív viszonyba kerüljön a nyelvvel. A jó példamutatás meghatározó, sokkal többet számít, hogy mit teszünk, mint az, hogy mit mondunk, mert a gyermek utánzással tanul. Vagyis ha azt látja a szüleitől, hogy szívesen tanulnak nyelveket, esetleg napi szinten használják, ha nem is a munka során, de egy-egy angol dal meghallgatásával, angol film nézésével, akkor ez a példa rájuk is átragad és nekik is természetes lesz egy másik nyelv használata.

Ez olyan, mint amikor a szüleit sportolni látja a gyermek és később együtt élvezhetik a mozgás örömét. Ugyanezt tehetjük az angol (vagy más nyelvek) esetében is. Mutassuk meg a nyelv szépségeit, hasznosságát!

A különböző életkorokban erre más-más lehetőségek, módszerek állnak a szülő rendelkezésére, egy közös van mindegyikben: a szülő hozzáállása, hogy jó példát mutassunk gyermekünknek a nyelvhez való pozitív viszonyulás szempontjából.

Születéstől az iskoláskorig

A legkisebb életkorban a gyerekek egyébként is az anyanyelvhez hasonló módon sajátítják el a nyelveket. A szakemberek a 10 éves kor utáni nyelvtanulást nevezik tényleges nyelvtanulásnak, a 10 éves kor előtti időszakban nyelvelsajátítás történik, ami egy komplex fejlesztés, nincs külön idegen nyelvi nevelés, hiszen az összes képesség, készség, a személyiség fejlődése a nyelvvel együtt fejlődik, beleérte az idegen nyelveket is. Ezért ebben az időszakban a szülő „feladata”, hogy olyan körülményeket biztosítson a gyermekének, amivel az idegen nyelvet játékosan bevezetheti az életükbe.

Bizonyított, hogy a magzat már az anyaméhben is hall, sőt az egyes nyelveket is képes megkülönböztetni. Így akár már a születés előtt is hallgathatunk angol nyelvű mondókákat, gyerekdalokat, ezekre később egészen biztosan fel fog figyelni a babánk. Ezzel pedig mi magunk is tanulhatunk, megismerhetjük ezeket a mondókákat, dalokat. Itt nem is igazán számít, hogy tanultuk-e a nyelvet, hiszen ezek a dalanyagok sehol sem képezik a nyelvvizsga részét. Amikor a babánk már láthatóan érdeklődik a külvilág felé (de akár a születése pillanatától is) bátran hallgathatunk angol nyelvű mondókákat, dalokat együtt s később, ahogy mi szülők is megtanuljuk őket, énekelhetjük a gyermekkel.

Amíg még nem beszél, nem sok visszajelzést fogunk kapni, de ha napi szinten foglalkozunk a nyelvvel egy-egy dal erejéig, illetve beszélünk a gyermekünkhöz angolul, akkor nagy valószínűséggel egyszerre fog beindulni a beszéd mindkét nyelven. Amikor egy kis időd adódik, akkor pedig képezd magad, akár a dajkanyelv, akár a mondókák terén – ezzel te is rengeteget fejlődsz, vagy szinten tartod magad, illetve magabiztosabban adod elő a gyermekednek.

A társas kapcsolatoknak is nagyon jót tesz, ha lehetőség szerint angol nyelvi foglalkozásra viszed a gyermeked, így te is közösségben lehetsz és egymástól is tanulhattok, valamint látja a kicsi, hogy mások is használják a nyelvet rajtad kívül.

A korai évek meghatározó szereppel bírnak a gyermek fejlődése szempontjából, itt különösen fontos, hogy pozitív példát lásson, te vagy számára az elsődleges minta, amit követni fog.

Tippek:

  • Hallgassatok angol nyelvű mondókákat, dalokat!
  • Mondókázz, énekelj a kicsinek angolul is!
  • Beszélj neki, akár pelenkázás vagy a játékidő alatt, meséld el neki angolul, hogy mi történik körülötte!
  • A bölcsőde vagy óvoda után is szánj pár percet naponta arra, hogy legyen angolos játékidőtök, amikor egy-egy dalt elénekeltek, vagy angolul játszotok! Legyenek angol nyelvű bábjaitok, játékaitok, mesekönyveitek, amiket elővehettek! Tedd a napi rutin részévé az angolozást!
  • Vegyetek részt angol nyelvű foglalkozásokon, keressetek angol nyelvű játszópajtásokat!
  • Kérj segítséget olyan pedagógustól, aki jártas a gyerekek angol nyelvi fejlesztésében!
  • Képezd magad! Napi 10-15 perc is elég, hogy kitölts egy nyelvi tesztet vagy megtanulj egy mondókát vagy bármilyen szókincset!
  • Lássa a kicsi a jó példát: hallgass otthon angol nyelvű rádiócsatornát, angol zenéket, nézzetek angol meséket, filmeket együtt!
  • Lazán, természetesen, ne görcsösen próbáld „ráerőltetni” a nyelvet, ezt ugyanis megérzik a gyerekek. Ha úgy látod, hogy nem vevő rá, akkor pihentesd egy kicsit és próbálkozz később, esetleg csoportos foglalkozás keretein belül.
  • Iskolások

    Iskolások esetén már kicsit nehezebb dió, ha szeretnénk a gyermekünknek a nyelvben segíteni, főként, ha nem beszéljük azt, de nem lehetetlen vállalkozás.

    Ahogyan azt a cikk elején említettem, a 10 évesnél idősebb gyerekek már valóban a nyelvet tanulják: nyelvtani szabályokat, szavakat, kifejezéseket és keresik is az összefüggéseket, fordítanak. Az ő esetükben is érdemes szem előtt tartani, hogy mi a szülei vagyunk és nem a tanárai. Ne akarjuk mi „megtanítani” neki az iskolai anyagot, az maradjon a tanár dolga. Segíthetjük különböző játékokkal, de a szülő lehetőleg maradjon inkább idegen nyelvi játszópajtás a gyermeke számára, és pozitív élményekhez kösse a vele való angolos időt.

    Ha mindig a szigorú értelemben véve próbáljuk meg kikérdezni, akkor azzal pont az ellenkező hatást érjük el. Inkább bújtassuk játékos formába akár a szavak kikérdezését is!

    Néhány egyszerű tipp az iskolások szüleinek:

  • Ne tanítani akarjuk a gyermeket, legyünk segítői és „angol nyelvi barátai”!
  • Keressük meg azokat a dolgokat, amikről tudjuk, hogy a gyermeket érdeklik és mutassuk meg, hogy azokat hogyan tudja az angol nyelvvel összekapcsolni! Keressünk az érdeklődésének megfelelő anyagokat, amikkel segíthetjük: pl. foci, divatblogok, informatika, zenék stb. Számtalan külföldi honlapon olvashatnak a témában, nézhetnek ezzel kapcsolatban videókat! Legyen közös program ezek olvasása, felkutatása!
  • Kérdezzük meg, hogy ő miért szeretne nyelvet tanulni, mit szeretne elérni a nyelvtudással, keressük meg a motivációját, amivel ösztönözhetjük!
  • Bátran mondjuk meg neki, hogy nem a jegy számít, hanem a tudás! Persze nem mindegy, hogy milyen eredményekkel indul tovább, így nem mondom, hogy nem kell vele foglalkozni, de elsősorban azért tanuljon, hogy valóban tudja a nyelvet!
  • Ne tekintse kötelező tantárgynak a nyelvet, legyen a cél a kommunikáció, hogy használni tudja és meg merjen szólalni, ha esetleg külföldön egy pohár vizet kell kérni az étteremben!
  • Mutassunk pozitív példát: Ha mindig azt hallja, hogy én sem tudok angolul, nekem sem ment, akkor nem fogja úgy érezni, hogy ez valóban egy fontos és hasznos tudás lenne.
  • Nézzetek együtt angol nyelvű filmeket, hallgassatok slágereket, olvassatok külföldi cikkeket, ha úgy látod, hogy a gyermeked a számítógépes játékokkal van elfoglalva, akkor bizonyos keretek között ezt is engedheted neki, rengeteg szókincset tud magára szedni ezzel is!
  • Játsszatok angol nyelvű társasjátékokkal, akár online is! Legyen közös családi program az angolozás! Néhány egyszerű játék, amit angolul is játszhattok: Activity, Barkochba, Szólánc.
  • Kérj segítséget a gyermeked tanárától, ha a szókincsben, nyelvtanban szeretnél neki segíteni!
  • Összefoglalva a legtöbb, amit a szülő gyermeke angol nyelvi fejlődése érdekében tehet, ha támogatja és pozitív példával áll előtte, legyen pici baba vagy már iskolás kamasz a csemeténk.

    A cikk szerzőjétől saját weboldalán még több írást találtok.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Nyelvtanulás ovis korban – Árt vagy használ?
  • A második nyelv tanulása
  • Jártok már angolra?
  • Különórák minél hamarabb?