Kisgyerek

Hogyan lehet kisgyerekbiztos a karácsonyfa?

Nem egyszerű távol tartani a kisgyermeket a karácsonyfától, gyerekbiztossá tenni a fát. A következő tippek ebben segíthetnek, hogy megelőzhesd a balesetet.
2020. December 14.
Hogyan lehet kisgyerek-biztos a karácsonyfa? (Fotó: Getty Images)

A kisgyerekeket érthető módon nagyon érdeklik a karácsonyfák, a fények, az ágakon csillogó színes díszek. Szülőként érthető, hogy szeretnéd, hogy a gyermeked tudjon gyönyörködni a fában, de szeretnéd azt egyben is tartani. A Babygaga.com ehhez gyűjtött össze néhány hasznos tippet.

Gyerekvédő rács a fa körül

Egy gyerekvédő rács a fa körül az egyik legnépszerűbb módszer arra, hogyan lehet kisgyerek-biztossá tenni a karácsonyfát – ezért ha van ilyenetek, ne felejtsd el előszedni a díszekkel együtt. A CafeMom szerint a gyerekvédő rács remek módja annak, hogy a kisgyermek ne tudja elérni a fát. Lehet, hogy ez nem a legszebb dekorációja a fának, de legalább megnyugtat majd a tudat, hogy nem törik össze semmi, és a gyermeked biztonságban lehet.

Hamis ajándékok

Ha nincs gyerekvédő rácsod, vagy nem tetszik ez a megoldás, kipróbálhatod a hamis ajándékokat is, hogy biztosítsd a fát. Ehhez nagy papírdobozokra és csomagolópapírra lesz szükséged, és néhány nehéz tárgyra, könyvre, amit tudsz az ünnepi időszakra nélkülözni a háztartásból. Tedd ezeket a holmikat a dobozokba, majd csomagold be papírral, és köss rá szalaggal masnit. A Today’s Parent szerint ez nem csak egy funkcionális, de szép megoldás is.

Törhetetlen/puha díszek

Ha nem szeretnéd a fát elbarikádozni, használhatsz törhetetlen, illetve puha díszeket, dekorációt a fadíszítéshez. A Fatherly szerint ilyen esetben érdemes kihagyni a fényfüzért, hogy biztonságosabb legyen a karácsonyfa a gyermek számára. A nagy becsben tartott családi díszeket ne a fa aljára tedd. Ha nem keríted el a fát, a gyermekednek szabad tere marad, hogy megfogja az ágakat, díszeket, ezért válassz ezekből gyerekbarátot. Léteznek puha, filc anyagból készült díszek, és egyéb törhetetlen dekorációk is. Jó trükk, ha néhány csengőt teszel elérhető helyre, így meghallod, ha a gyermek éppen felfedezi a fát.

Az abszolút gyerekbarát fa

Akár teljesen el is lehet hagyni a hagyományos fát, és helyette alternatív karácsonyfát készíteni. Ez lehet például filcből készült karácsonyfa, falra felhelyezhető, vagy egy kisebb fa, amelyet asztalra lehet tenni, ahol kevésbé érheti el a gyermek.