Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan készülj gyerekkel az utazásra?A várandósságtól egyéves korig

Szerző: Sződy Judit

2013. július 11.

Forrás: babaszoba.hu

A nyaralásról akkor sem kell lemondanod, ha éppen gyereket vársz, vagy még nagyon kicsi a babád. Összeszedtük, mire érdemes figyelned, és mire ügyelj utazáskor.

Baba a pocakban

Ha mindketten jól vagytok, nincs ok arra, hogy kihagyd az idei nyaralást. Ha még megteheted, lehetőleg a második trimeszterre időzítsd az utat, ez a legkevésbé zaklatott része a terhességnek.

Várandósság alatt a legjobb, ha közeli az úti cél, így sem a hosszú úttal, sem az egzotikus ételekkel, a higiénia hiányosságaival nem kell megküzdened. Ne nyaralj olyan országban, ahol az utazáshoz védőoltást javasolnak. Ha az unión belül utaztok, feltétlenül váltsd ki az EU egészségbiztosítási kártyát! Ezzel azokat az egészségügyi szolgáltatásokat veheted igénybe, amelyek a célország társadalombiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban vannak. Mielőtt útra kelnél, nézz utána, hogy az általad választott államban ez mit fed. Emellett érdemes utasbiztosítást is kötni, hiszen lehet, hogy a legközelebbi orvosi ellátást magánrendelőben találjátok. A terhesség 28. hetétől a legtöbb légitársaság orvosi igazolást kér arról, hogy jól vagytok. Van olyan társaság, amely a 36. hét után már nem fogad kismamákat.

Ha az út többórás, keress lehetőséget a mozgásra, néha sétálj kicsit, így segítsd a vénás keringést. Ha az orvosod is javasolja, jól jön a kompressziós harisnya, így nem fog fájni és bedagadni a lábad. Nem ez a legjobb időszak arra, hogy kipróbáld az egzotikus, utcán árult ételeket. A lázzal, hasmenéssel, hányással járó fertőzés veszélyes a babára! Igyál ásványvizet, főzzetek a szálláson, vagy keress megbízható vendéglőt.

Tipp: tudnivalók EU-kártyáról. Információk védőoltásokról.0-6 hónap:

Talán meglepő, de a néhány napos babának is lehet útlevele vagy személyi igazolványa. Ha utaztok, szükségetek is lesz rá.

Félévesnél kisebb babával nem túl bonyolult az utazás, hiszen nem igényel nagy mozgásteret, nincs sok holmija, játéka, a számára legfontosabb - az anyukája és az apukája - pedig mindig kéznél van.
Ha szoptatott a baba, akkor hosszú utazást sem túl bonyolult kivitelezni, hiszen a szoptatással az éhét és a nyűgösségét is csendesítheted.

Ha tápszeren él a kicsi, fontos, hogy megteremtsétek a tápszerkészítéshez megfelelő körülményeket. A tápszer frissen jó, nem szabad hosszan készen tárolni. Ha nem bíztok a helyi vízben, vihettek kész tápszert is, de ezt a babának 24 órán belül el kell fogyasztania! Bár lehet, hogy könnyebb lenne bébiételt adni, az utazás miatt ne hozd előre az elválasztást, akkor se, ha szoptatod, akkor se, ha tápszeres. Féléves kor előtt nem érett rá a kicsi szervezete. Az első fél évet végigkísérik az oltások. Időzítsétek úgy a nyaralást, hogy legalább egy hét teljen el az utolsó oltás és az indulás között. Így nem üdülés közben érnek az oltási szövődmények. Ha nem tudtok a babához alkalmazkodni, beszélj a gyermekorvossal, hogy módosítsa az oltási naptáratokat. Egy-két héttel minden oltást el lehet odázni! Hihetetlen sokat segít utazás esetén a válaszkész gondoskodás. Ha a babát szoptatod, hordozod, és szívesen alszol vele egy ágyban, szinte semmi különleges tennivalót és csomagot nem ró rád az utazás. Persze a hordozókendőt ne felejtsd otthon! Ha a baba külön ágyban alszik, és babakocsit használsz, gondoskodjatok könnyen összecsukható utazóágyról és kocsiról.

Tipp: Az úti okmányokról itt olvashatsz.

6-12 hónap:

A második fél év a hozzátáplálás megkezdésének ideje. Ha éppen hat hónapos, nem történik tragédia, ha a hazaérkezésetek után kezd el kóstolgatni, nyugodtan késhettek egy-két hetet. Ha már eszik tejen kívül mást is, tárazzatok be otthon a kedvenc kajáiból vagy a megfelelő alapanyagokból. Az utazás során nagyon jól jön a bébiétel, akkor is, ha otthon házikosztot eszik a baba. Amikor vásárolsz, arra figyelj, hogy a rajta szereplő hónapmegjelölés csak ajánlás ‒ ha a gyereked nyolc hónapos, de a hat hónaposoknak való bébiétel összetétele számodra rokonszenvesebb, akkor vigyetek abból. Igény szerint szoptatott babák általában nem szoktak sokat inni. Ha már nem szopik, vagy nagy a folyadékigénye, biztonságos a babavíz, ha külföldre mentek.

Ezt a korosztályt már elég nehéz eldugni a napsütés elől. De nem is kell! Csomagolj piciknek való naptejet és napozás utáni krémet is. Jól jön néhány fehér vászoningecske: ez szellős, de védi a vállát a leégéstől. Ha már mászik, gondoskodj hosszúnadrágról is, ne sértse fel a homok vagy a kavics a térdecskéit. Az egészségügyi ellátást a gyerek számára is biztosítanod kell. Az EU-kártyát minden családtag számára külön ki kell váltanod az OEP-nél.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék