Kisgyerek

Hogyan altassuk el a gyereket nyáron?

Könyörgés, fenyegetőzés, rimánkodás. Nálatok is ez a sorrend az esti fektetés előtt? Ha igen, olvass tovább, talán tudunk jó ötleteket adni, hogy egyszerűbb legyen az ágyba bújás!
2014. Augusztus 01.

Még a sötét, téli estéken is sok tényező játszik közre abban, hogy a gyermek örömmel megy-e aludni, vagy órákig kell-e könyörgünk neki, hogy végre ágyba kerüljön. A nyári időszak pedig sokkal nehezebb. Később sötétedik, még éjszaka is meleg van, ráadásul megannyi kaland vár a vakációjukat töltő lurkókra. Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük az ágyba jutást?

Esti rutin fontossága

A kisbabák altatása sem könnyűde ahogy nő a gyermek, és vele együtt az akarata is, annál nehezebb a dolgunk, ha este ágyba akarjuk tenni. A legfontosabb lépés, hogy elkerüljük a huzavonát, hogy kialakítsunk az esti fektetéshez is egy napi rutint, amihez hozzászoktatjuk a gyermeket. Vacsora, fürdés, közös meseolvasás, a sorrend mindegy, a lényeg, hogy a gyermek tudja, hogy megszokott cselekvéssor utolsó pontja, hogy esti puszit kap tőlünk.

Persze ne várjuk el tőle, hogy aludni vágyjon, ha az ágyba bújás előtti közös családi program egy pizsamás fogócska, egy csiklandozós játék vagy egy hosszú rajzfilm közös megtekintése. Ezektől inkább felélénkül a gyermek, és pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk. Inkább próbáljuk nyugodttá és kellemessé tenni a lefekvés körülményeit.

Ha a gyermekünk fáradt, biztos, hogy hívogató lesz számára a megvetett ágy, főleg így, ha nem tesszük kellemetlen kötelességgé azt. Megoldás lehet az is, ha néha-néha apa altatja el a gyermeket.

Miért nem akarja?

Rengeteg oka lehet, miért nem akar aludni a gyermekünk, miért harcol a lefektetés ellen. Előfordulhat, hogy szeparációs félelmekkel küzd, és nem szeretne elszakadni a szüleitől. A tévében vetített, esti mesében látott egyik jelenet is okozhat szorongást. Persze a legtöbb esetben a gyermek csupán alkudozni kíván, és minél tovább fent maradni, és osztozni a felnőttek kiváltságos késői ébrenlétében. Bármi is legyen az ok, a legfontosabb, hogy türelemmel közeledjünk a megoldás felé.

A hangos vitatkozás, kiabálás, fenyegetőzés csak olaj a tűzre. Próbáljuk inkább türelmesen elmagyarázni, miért fontos, hogy aludni menjen. Elmesélhetjük neki, mi minden történt aznap, mi fog a következő nap történni, és miért kell kipihennie magát.

Hogyan altassuk el a gyereket nyáron?

Nyári alvás

Ha nyáron is ragaszkodunk a korábban megszokott fektetési időponthoz, akkor gondoskodjunk róla, hogy megfelelően be legyen sötétítve a gyerekszoba. Szereltessünk el redőnyt az ablakra vagy szerezzünk be egy jó sötétítő függönyt! A redőny és a függöny is kettős szereppel bír, hiszen ha napközben besötétítve tarjuk a gyerekszobát, akkor nem lesz annyira meleg bent. A hőség ellen harcolhatunk szellőztetéssel is, vagy állítsunk ventillátort a szobába.

A klímát nem javasoljuk, hiszen a kicsik sokkal érzékenyebbek nálunk, így ők egy rosszul beállított klímától könnyen megfázhatnak, vagy begyulladhat a szemük. A vacsoraasztalra ne kerüljön nehéz, fűszeres, cukros étel, mert megterhelhetik a kicsi gyomrát.

Helyette fogyasszunk könnyű ételeket, melyek emésztése könnyebb. Kerüljön sok gyümölcs és zöldség az asztalra. És a nagy titok: ha napközben sokat mozog a gyermek, akkor este biztos nem lesz szükség arra, hogy könyörögjünk neki, hogy ágyba bújjon.

Kapcsolódó cikkeink: