Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy szedhetjük le könnyen a ragtapaszt?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. május 28.

Forrás: babaszoba.hu

A ragtapasz lehető legkíméletesebb leszedése sokaknak okoz gondot, hiszen nem szeretnénk, ha a sérülés, a seb esetleg ismét felszakadna, újra vérezni, váladékozni kezdene. Mit javasol a szakember?

Hogy szedhetjük le könnyen a ragtapaszt?
Van, aki a vizes áztatással próbálkozik, esetleg egyéb, extrémebb módszerekkel is, amelyeket olvasott valahol az interneten: ám ezeknek megvan az a veszélye, hogy a tapasszal együtt a sebet is feláztatják, vagy akár elfertőzik.
Ahhoz, hogy gyermekünket minél kíméletesebben tudjuk megszabadítani a ragtapasztól, Dr. Kiss Imre, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermeksebésze ad működőképes és veszélytelen ötletet, akitől a sebek megfelelő ellátásához is kaptunk néhány tanácsot.

Miért kell a ragtapasz?

Ragtapaszt több okból használunk: tervezett, steril műtét után maradt, ellátott, összevarrt seb esetén például azért, hogy a seb steril is maradjon, míg a nem steril - tehát váladékozó - seb esetén azért alkalmazzuk, hogy a váladékot minél jobban felszívja, így az alatta lévő seb gyógyulását minél jobban elősegítse. - Ilyen esetekben természetesen a kötést az elhasználódás függvényében, vagyis a váladékkal való telítődésnek megfelelően többször kell cserélni - tudtuk meg Dr. Kiss Imrétől.

Igaz, hogy nem szellőzik?

A ragtapasz használata ellen gyakran felmerül érvként, hogy ha a sebre tesszük, az nem tud megfelelően szellőzni, így nehezebben gyógyul majd a seb. Dr. Kiss Imre szerint általánosságban elmondható, hogy a steril sebek fedésére használt ragtapaszok felszíne úgy lett kiképezve, hogy azon keresztül a bőrről való párolgás megoldott legyen, így az alatta lévő bőr nem válik folyamatosan nedvessé. - Az valóban igaz, hogy általában majdnem minden sebnek jót tesz a szellőzés, de ezt a nem specifikus céllal konstruált kötszerek biztosítják, így nem kell attól tartanunk, hogy emiatt nem gyógyul majd a seb - mondta el a gyermeksebész.

Van, amikor felesleges

Természetesen vannak olyan sérülések, amelyekre valóban felesleges ragtapaszt tennünk. Ilyenek az otthon ellátható, felületes, általában horzsolásból származó sérüléseket: ezeket inkább jód-oldattal fertőtlenítsük (kivéve jódallergiában szenvedők esetén), majd a felületüket hagyjuk szabadon.
- Ezekbe a sebekbe a sérüléskor olyan baktériumok kerülhetnek, amelyek szaporodásához az oxigénszegény, vagy oxigénmentes környezet kell - ezek az úgynevezett anaerob baktériumok -, így a kórokozónak kifejezetten rosszat tesz, ha éri őket a levegő. Emellett ezek a sebek a keletkezésük után még több napig váladékoznak, így ha leragasztanánk őket, akkor a ragtapasz gyorsan a sebbe ragadna. Így ha naponta kezelnénk a jód-oldattal a sebeket, akkor naponta feltépnénk a pörköket, amellyel lassítanánk a gyógyulást - hívta fel rá a figyelmet a gyermeksebész.

Így ragasszuk le a metszett sebet

A kisebb kiterjedésű, otthon "szerzett" metszett sebeket azonban fertőtlenítés és vérzéscsillapítás után ragasszuk le ragtapasszal. - Ezeket a tapaszokat általában nem kell naponta cserélni, akár tovább is maradhatnak a seben. De fontos tudni, hogy ha a sérülés ízületek közelében vagy a felületesen futó inak mentén történt, akkor mutassuk meg szakembernek is a sebet, mert szükség lehet orvosi sebellátásra - mondta Dr. Kiss Imre.
A gyermeksebész szerint a korszerű ragtapaszoknak azon részén, amelyik a sebbel érintkezik, külön nedvszívó betétet helyeznek el, így nincs szükség külön géz beiktatása nem szükséges. - Ez a módszer csak a sterilitást rontaná. Ha fokozott nedvszívásra van szükség, akkor javasolt inkább a gyakoribb kötéscsere, vagy a speciális kötözőanyag használata - javasolta a gyermeksebész.

Hogy szedhetjük le biztonságosan?

Ha a seb már nem váladékozik, begyógyult, vagy csak cserélnénk a ragtapaszt, hogy ne tépjük fel újra a sérülést, a következő praktikát érdemes követnünk. - A leginkább bevált módszer az, hogy alkoholos fertőtlenítőszerrel lefújjuk a ragtapaszt, majd várunk nagyjából fél percet. Ez alatt az idő alatt az alkohol leválasztja a tapadás réteget a bőrről, utána pedig már könnyen lehúzhatjuk. Ezt az időtartamot azért fontos, hogy kivárjuk, mert a ragtapasz porózus rétegeibe lassan jut be az alkohol - figyelmeztetett a szakember.

Ha a sebápolást igényel

Ha olyan sebbel van dolgunk, amely ápolást igényel, ezeket először orvos kell, hogy lássa. Mindig tartsuk be az ő utasításait, és ha úgy rendelkezik, hogy nem kell otthon kötözni, akkor tegyünk ennek megfelelően. - A túl gyakori sebkötözés nem fokozza, hanem rontja a seb sterilen tartásának esélyeit. Ha az orvos otthoni sebkezeléseket ír elő, akkor azok mindig egyénre és adott állapotra szabottak - tette hozzá a gyermeksebész -, mind a gyakoriságot, mind használt kötözőanyag minőségét illetően.
Kapcsolódó cikkeink sebkezelés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék