Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy lehet e-receptet intézni?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 21.

Forrás: babaszoba.hu

A márciusi veszélyhelyzet kihirdetése után módosult az e-recept kiváltásának feltétele is.

Hogy lehet e-receptet intézni? (fotó: Getty Images)
A 65 év felettiek számítanak a leginkább veszélyeztetett korcsoportnak a koronavírus-járványban, éppen ezért a legjobb, ha otthon maradnak, még vásárolni, patikába sem járnak. Ha mégis muszáj, akkor éppen az ő védelmükben született meg az a döntés, hogy 9 és 12 óra közötti időszakban csak a 65 év felettiek látogathatják a boltokat.
A fiatalabb rokonok, szomszédok nemcsak a bevásárlásban, hanem a gyógyszerek kiváltásában is tudnak segíteni, mert a jelenlegi helyzetben bárki kiválthatja rokona, ismerőse, sőt akár szomszédja gyógyszereit is, ha rendelkezik a beteg TAJ-számával és igazolni tudja személyazonosságát.
Nincs szükség papíralapú receptre, sem meghatalmazásra. A gyógyszer kiváltójának a patikában közölnie kell a beteg a TAJ-számát és igazolnia kell saját magát, hogy a gyógyszertárak elektronikusan rögzíthessék az átvevő személy adatait. Az e-recept alapján így vehetők át a felírt gyógyszerek.
A betegnek a szokásos gyógyszereiért ráadásul nem kell személyesen találkoznia az orvosával sem, a háziorvosok távkonzultációval, telefonon vagy emailben állnak a betegeik szolgálatában. Az orvos digitális úton felírja a gyógyszert az EESZT-rendszerbe, ami az úgynevezett Térbe kerül, ahonnan bármelyik patikában lekérdezhető a recept.
Az e-recept kiváltására vonatkozó EMMI rendelet 2020. március 13-án lépett életbe.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék