Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hófehérkék

Szerző: Dr. Vészi Zsuzsanna

2003. július 1. | Frissítve: 2015. június 14.

Forrás: Anyák Lapja

Olyan sápadt ez a gyerek - nem beteg, doktornő? Hányszor hallottam aggódó szülőktől ezt a mondatot. És szerencsére - az esetek túlnyomó többségében - alaptalanul szorongtak. Azonban mi, gyermekorvosok soha nem vesszük félvállról a kérdést.

Mi lehet az oka a sápadtságnak?


Kezdjük a gyakoribb esetekkel, amikor könnyen megy a hozzátartozó megnyugtatása - mert nincs nagyobb baj. Sőt, kisebb gond sem akad. Azaz az orvosnak nem kell közbeavatkoznia.

Igazi hófehérkék

A bőrnek számtalan árnyalata van. Az úgynevezett kaukázusi, azaz fehérbőrűek között is rengeteg fajta létezik: latinos kreol, elegáns szőke "svéd" típus vagy éppen pulykavörös brit, aki a szeplős bőrével lesülésre nem, csak leégésre alkalmas.

A gyerekek is különbözőek. Az egyik "vérbő" vöröses, a másik viszont "Hófehérke", márványfehér bőrén jól látszó, áttűnő érrajzolattal. Magyarán, a gyermek nem sápadt - csak fehér bőrű! Az olyan gyermek, aki vidám, kiegyensúlyozott, "röhencs", jól eszik, és egész éjjel békésen húzza a lóbőrt, egyenletesen gyarapodik - az nem beteg, bármennyire is beleolvad a fehérre meszelt háttérbe.

Átmenetiek

- Doktornő, a gyermek időnként úgy elsápad, hogy a frászt hozza rám. A múltkor is, elindult az iskolába, de ott az iskolaorvosnál kötött ki, mert teljesen elfehéredett.
- Nem dolgozatírás előtt zajlott mindez?
- Honnan tetszik tudni?

Az izgulós, túlérzékeny, szakkifejezéssel: vegetatív disztóniás gyerekek, különösen kamaszkorban, minden izgalomra testi tünetekkel reagálnak. Leizzadnak, remegnek, leesik a vérnyomásuk - és ezért elsápadnak.

Persze sok, nem izgulós, egészséges gyereknek is veleszületetten alacsonyabb a vérnyomása, amely ha kritikus érték alá esik, betegesen sápadtnak tűnhet.

Időszakosak

Beszéljünk most az igazi vérszegénységről (latin eredetű szakkifejezéssel, anémiáról). De még mindig annak korspecifikus fajtájáról, tehát arról, amely többé-kevésbé fiziológiás.

A koraszülöttek például köztudottan számos okból egészségügyileg veszélyeztetettek. A többi között vérképzőrendszerük fejletlensége, gyengesége miatt is, melynek egyik velejárója a gyakori és korán jelentkező vérszegénység. Tehát az idő előtt világra jött gyerekekre ilyen szempontból is fokozottan kell ügyelni, és ha szükséges, beavatkozni: gyógyszerrel, vaskészítményekkel, amennyiben elkerülhetetlen, akár transzfúzióval, tehát vérátömlesztéssel is. Az időre született gyereknek is van egy olyan életszakasza, amikor az anyaméhen belül kapott vér már nem, a saját szervezete által termelt vére pedig még nem teljesen elégséges. Ez a három-hat hónapos korban fellépő, többnyire enyhe fokú vérszegénység, az esetek túlnyomó többségében magától megoldódik, és a szervezet fokozatosan elegendő vért termel.

Vérzőek

Nem igazi balesetre gondolok, bár kétségtelenül ebből is ki és el lehet vérezni, hanem a lappangó, alattomos vérezgetésekre, amelyek hosszabb idő után vezetnek vérszegénységgel, sápadtsággal járó tünetekhez. Olyan kellemetlenségekre, amelyekre az ember nem is gondol vagy már el is felejtett: a túl erős és hosszas menstruációs vérzésre. Sok fiatal szégyelli vagy egyszerűen nem foglalkozik ezzel a problémával, sorsszerű tényezőnek tartva, belenyugodva abba. Holott, ha elmenne orvoshoz, ő könnyen segíthetne rajta.

Csak most jutottunk el az igazi betegségekhez, vagyis a primer és szekunder anémiákhoz. Kezdjük a gyakoribbakkal, a szekunder fajtákkal, tehát a más betegségekhez társuló átmeneti sápadtsággal és vérszegénységgel.

Betegek

Talán nem mindenki tudja, hogy szinte minden akut, heveny betegség - még egy kiadós influenza is - átmenetileg negatívan hat a vérképzésre.

Egy lázas beteg két okból is fehér lesz: egyrészt reflexesen összehúzódnak a bőrerei, másrészt előbb-utóbb érezhető mértékben csökken a hemoglobin nevű vérfehérje menynyisége és vastartalma, amely óhatatlanul átmeneti, általában magától rendbe jövő vérszegénységhez vezet. Minél súlyosabb a fertőzés, annál kifejezettebb lesz a vérszegénység. Egy súlyos szepszisben még vérátömlesztés, transzfúzió elvégzésére is rákényszerülhet az orvos.
A vérszegénységhez vezető vérzékenységnek, hemofíliának is igen sok fajtája van. Szerencsére ezek - legalábbis az akut betegségekhez, a már említett influenzához képest - nagyságrendekkel ritkábbak.

A primer anémiának számtalan fajtája ismert, melyeknek csak a felsorolása meghaladná e lap terjedelmét. Ezért most egy szerencsére Magyarországon inkább érdekességnek számító típusára hívom fel a figyelmet: a Földközi tengert övező országokban honos sarlósejtes anémiára. Ilyenkor az egyén veleszületetten sérülékenyebb, gyorsabban tönkremennek a vörösvérsejtjei.

Rosszindulatúak

Az anémiával járó súlyosabb betegségeket szándékosan hagytam a cikk végére. Nemcsak mert felesleges ezzel ijesztgetni a szülőket, hanem mert - ismétlem - igen ritkák.

Meg kell említeni az immunológiai és a daganatos betegségeket, melyeket előbb-utóbb mindig vérszegénység kísér. De többnyire más tünet áll az előtérben:
  • csontfájdalmak,
  • hatalmas nyirokcsomók,
  • máj- és lépmegnagyobbodás,
  • jellegzetes bőrelváltozások stb.
Gyermekkorban leggyakoribb a leukémia, melynek szintén sok fajtája - jól és kevésbé jól gyógyítható típusa - van. A rosszindulatú kórok közös jellemzője, hogy a több hónapig-évig tartó terápiát követően, felépülésükkor a gyerekek megszűnnek Hófehérkék lenni.

Végezetül hadd hívjam fel a szülők figyelmét egy hozzáállási kérdésre: mint látható, a "hófehérséget" mindig komolyan kell venni. Ami azért nem azt jelenti, hogy a szülőnek azonnal vérvételt kell követelnie, ezzel kisebb-nagyobb testi és lelki traumának kitennie a csemetéjét. Először az orvosnak kell alaposan megvizsgálnia a gyermeket. Ha ő fontosnak tartja, úgyis laboratóriumi vizsgálatokat rendel el.

A Hófehérkék meséje szerencsére többnyire jól végződik. És a történetből sohase hagyjuk ki az orvost.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék