Kisgyerek

Házibuli

Szülinap, névnap, gyereknap vagy bármi más megünneplésére összejöhet a gyerekcsapat. A siker titka a gondos előkészítés! Ha mindig tartalékolunk egy-két ötletet, elmaradnak a kellemetlen meglepetések.
2008. Január 23.

2-3 éveseknek

Ők a legapróbbak, akiknek talán érdemes már valami buliféleséget szervezni. Ez még inkább békés egymás mellett játszás, amely akár több felnőtt jelenlétét is igényli, hogy zökkenőmentes legyen a lebonyolítás.

Ideális helyszín a család kertje, otthona, vagy egy közeli békés kirándulóhely. Legfeljebb négy-öt hasonló korú apróság legyen jelen egyszerre.

Kedvenc programok: vizezés, homokozás a kertben, esetleg pancsolás felfújható medencékben. Készüljünk sok egyforma homokozójátékkal, vízimalommal, lábbal hajtós járgánnyal, ez a korosztály még nem tud osztozkodni. (Más családoktól is kölcsönözhetünk erre az alkalomra.)

Remekül beválnak a lakásban a zenés játékok, az ugrabugrálás, majd a változatosság kedvéért valami keresgélős. Rejtsünk el könnyű helyekre fejenként két-három plüssállatot, de úgy, hogy valami látszódjék belőlük. Biztassuk őket, hogy keresgéljék az elrejtőzött állatokat. Hasonló sikere lehet a kerti keresgélésnek is. Ragasszunk hurkapálcákra egyszerű kis papírvirágokat, majd tűzdeljük le a kert különböző pontjain. Ki találja meg az igaziak között a papírvirágokat?

Ha már belemelegedtek a játékba, jöhet egy kis kergetőzés. Az óriás (papa) elbújik, a törpék keresik. A megfelelő pillanatban előtör rejtekhelyéről, és vadul üldözi a törpéket.

Ennivalók: Apróra vágott gyümölcs, egyszerű kis szendvicsek, bőséges innivaló, például gyümölcstea, hígított természetes gyümölcslevek.

4-5 éveseknek

Óvodások esetében jól jön, ha előre készülünk valamiféle forgatókönyvvel a szülinapi partyra. Különösen kezdetben elkél némi irányítás, közös játék, hogy oldódjon az elfogódottság.

Ideális helyszín és létszám: Ha elég tágas a lakás és a kert, továbbra is ez a legjobb választás. Szóba jöhet egy közeli játszóház is, ha jól elhatárolható része áll a csapat rendelkezésére. A legjobb megoldás, ha öt-hat gyerekenként egy felnőtt segíti a lebonyolítást, a létszám pedig hat-hét fő (az ünnepelt életkora +1), de akár húsz gyerekkel is pompásan sikerülhet, különösen, ha van köztük néhány idősebb lány, és a felnőttek elszántak, tettre készek.

Kedvenc programok: Óriási a választék! Hol a rádió? Rejtsünk el egy parányi zsebrádiót bekapcsolva valahol a lakásban vagy a kertben. Aki elsőként megtalálja, elrejtheti a következő körben. Remekül beválik a maskarázás. Nagy halom ruhából, cipőből válogathatnak, és felöltöztethetik egymást kedvük szerint.

Utána divatbemutató! Örök sláger a székfoglaló: eggyel kevesebb szék vagy párna kell, mint ahány gyerek van, s amikor elhallgat a zene, mindenki leül valahova. Akinek nem jut hely, kiesik, a következő körben ő kapcsolja ki a zenét.

Ennivalók: Fagyitorta, pizza, gyümölcs.

6-7 éveseknek

Készüljünk továbbra is több eshetőségre számító programmal. A buli vége felé rendszerint magukban játszanak már a gyerekek, de felnőttre akkor is szükség lehet. Ebben az életkorban már nem könnyű vegyes csapatokat verbuválni, a fiúk és a lányok elkülönülnek egymástól, és az igényeik is különböznek.

Ideális helyszín és létszám: szabadon engedhetjük fantáziánkat a lehetőségek függvényében. Jó ötlet lehet egy közös kirándulás, játszóház, de az otthonunk továbbra is az egyik legjobb megoldás. Tíz-tizenkét gyereknél többet nem érdemes hívni.

Kedvenc programok: A szembekötősdi minden formája (például: a kertben letűzünk egy nagyobbacska botot. Megszámoljuk, hány lépés a startvonaltól, majd bekötött szemmel kell odatalálni). Vagy: a fű vagy a szőnyeg közepére lefelé fordított fazék kerül, alája apró nyeremény. Mindig más keresi bekötött szemmel, négykézláb, fakanállal a kezében, hol a fazék. Ha sikerült rácsapni, övé a nyeremény. Rókafarok-vadászat: minden gyerek derekára krepp-papír csíkot vagy kendőt kötünk, ez a rókafarok. A fogó dolga, hogy minél több lompos farkat megkaparintson.

Ennivalók: Gyümölcs- és fagyitorták, kicsi szendvicsek, muffin, gyümölcs.

8 év felett

Engedjünk egyre több önállóságot az ünnepeltnek a buliszervezésben. Jellemző módon csökken a meghívottak létszáma, a népes bulik helyett inkább a három-négy legjobb barátra, barátnőre számíthatunk. Ez a korosztály már kevésbé igényli a szülő irányítását és ötleteit, de azért néhány dolgot tartsunk készenlétben. A vicces játék mindig feldobja a hangulatot. Jó ötlet lehet a nagyszülőknél tartott, három-négy fős, kétnapos, kirándulással egybekötött buli.

Kedvenc programok: közös építés, babázás, társasozás. Ipi-apacsos bújócska, megkaparintós játék: az asztal közepére édességet vagy apró ajándékot teszünk. Amíg szól a zene, körben sétálnak, majd érte nyúlnak, amikor elhallgat a zene. Aki megkaparintott valamit, kiáll. Mi változott? A körben ülő gyerekek jól megnézik egymást. Majd valaki kimegy, és távollétében levesznek vagy ráadnak valamit az egyik gyerekre. Vajon rájön, mi változott?

Versenyöltözés: ki tud egy perc alatt a legtöbb holmiba belebújni? Ez a korosztály imádja már a Mesterségem címere játékot. Írjunk cédulákra jól eljátszható foglalkozásneveket, majd szavak nélkül mutogassák el egymásnak. Vicces lehet, ha megpróbálják lerajzolni egy kis táblára a foglalkozást.

Ennivalók: teljesítsük az ünnepelt óhaját.

További tanácsok a gyerek szülinapi bulijához

Meghívó: a tervezett buli előtt legalább két héttel juttassuk el a gyerekek szüleihez. Szerepeljen benne a pontos cím, esetleg térképvázlattal, telefonszám, amelyre a visszajelzést kérjük, a buli időpontja és időtartama. Nem árt leírni, milyen öltözéket várunk: kerti játékhoz, pancsoláshoz nem jó az ünneplő. Írjuk le, hogy a meghívás csak a gyereknek vagy a szülőknek is szól. (Például így: Kérjük, este hatra gyere el a gyerekért.)

Mi a célja? Bár egyértelmű, hogy a szülinapi zsúr célja a szülinapos gyerek ünneplése és az, hogy jól érezze magát, mégis sokszor másként alakul. Például azért, mert a kis vendégek szülei szóval tartják az ünnepelt szüleit. Így nem lehet jó gyerekbulit csinálni! Ha ez elkerülhetetlen, akkor hívjunk profi segítőket, akik vállalják, hogy a gyerekekkel foglalkoznak. A másik csapda a versenyek rendezése. Ha nem lesz szinte mindenki győztes, vagy nem kárpótoljuk a kevésbé ügyeseket, fürgéket, akkor sok kis pityergő gyerekre számíthatunk. Az evőverseny biztos csapda, szinte mindig rókázás a vége.

az evés a lényeg! Ezért nem érdemes hosszú órákat tölteni az ételkészítéssel. A játékok, a szórakoztatás előkészítésébe fektetett idő és szellemi energia azonban mindig megtérül!

Mások hogy csinálják? Érdemes tapasztalatokat gyűjteni, de régen rossz, ha egymás túllicitálásába kezdünk. Szervezzük a bulit gyerekünk igényei és saját teherbíró képességünk, lehetőségeink szerint. Jobb egy szerényebb buli, mint ha semmilyet sem tartunk, mert visszariadunk az elvárásoktól.

Buli házon kívül vagy profik segítségével

McDonald’s

Nem minden éttermükben van lehetőség születésnapok rendezésére, csak ott, ahol a hely alkalmas a rendezvények lebonyolításához, vagyis ahol játszótér, különterem vagy elkülönített rész is kapcsolódik az éttermi szolgáltatásokhoz. Általában hat-tíz gyereket várnak egy szülinapi bulira, alkalmanként másfél-két órára. A gyerekekre hosztesz felügyel a rendezvény egész ideje alatt, ő szórakoztatja és szolgálja ki őket. A program során játszanak, uzsonnáznak, tortáznak, és természetesen a születésnapját ünneplő gyerek ajándéka mellett minden résztvevő megkapja a gyerekmenüvel járó játékot. A születésnap forgatókönyve elvileg mindenhol egységes, ugyanakkor a hosztesz és gyerekek személyétől (a korosztályuktól, a csoport összetételétől, a viselkedésüktől) nagymértékben függ, hogy pontosan mi történik. A hosztesz mindenesetre különböző játékokkal készül a születésnapra. A költségek a fogyasztás szerint alakulnak.

Jelentkezés: a legfelkapottabb helyeken már két hónapra előre is alig lehet időpontot találni. A többi étteremben egy hónappal előre érdemes jelezni az igényt.

Négyéves kortól ajánljuk – Csodák Palotája

A Csodák Palotájában az ünnepeltet kis vendégei külön helyiségben köszöntik, köszöntés után a gyerekek három órán keresztül játszhatnak a kiállítás egész területén. Külön programra itt azért nincs igény, mert a kiállításon a szülinaptól függetlenül is kísérletek és különböző programok zajlanak, melyekhez ők is csatlakozhatnak. A terem bérlése 6000 Ft, mely magában foglalja a szükséges mennyiségű meghívót és műanyag terítéket, a tortáról, az üdítőről és a nassolnivalókról a szülőknek kell gondoskodniuk. Ezenkívül gyerekenként hétszáz forintos, felnőttenként nyolcszáz forintos belépőjegyet kell váltani, a meghívottak létszáma pedig legfeljebb huszonöt fő lehet. Érdemes jóval előbb, körülbelül két-három hónappal a kijelölt időpont előtt telefonon lefoglalni a termet, hisz mostanság méltán népszerű a gyerekek körében ez a kiállítás. Érdekes kísérletek zajlanak a termekben a mágnesesség, az elektromosság, a hangtan, a hőtan és még sok más téma körében. Kipróbálhatják a szögletes kerekű autót, a tapadófalat, a monociklit, rengeteg felfedeznivaló várja a gyerkőcöket.

Hatéves kortól ajánljuk – Budapest II., Fény u. 20-22. Millenáris Park D épület

Tel.: 350-6131; 336-4044

www.csodakpalotaja.hu

Sárkányvár, játszóházak

A 300 négyzetméteres játszóházban hétköznapokon és hétvégén is rendezhetünk szülinapi zsúrt. Széles játékszerkínálat, változatos berendezés, csúszda, lovagvár, szökőkút várja a gyerekeket. A szülinapos társaság számára elkülönítik a játéktár egy részét, a többit pedig más vendégekkel együtt használják. A zsúrért 28-65 ezer forint közötti összeget kell fizetni attól függően, hogy hétköznap, hétvégén, uzsonnával, extra programmal (bábszínházzal), ajándékkal kérik-e a szolgáltatást. A zsúr háromórás lehet, és legfeljebb 18 résztvevőt várnak egyszerre, és még a legolcsóbb megoldásban is benne foglaltatik a lebonyolító szakember és a program díjazása. Kihelyezett zsúrok szervezését is vállalják, 35 ezer forinttól. Érdemes kínálatukat és áraikat alaposan átböngészni, igen sokrétű szolgáltatásról van szó, melyet nem csak a Sárkányvárban, hanem más-más feltételekkel az ország többi játszóházában is igénybe lehet venni.

Minden korosztálynak ajánljuk

www.mikkamakka.hu

Campona üzletközpont, 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Ricsi bohóc

A profi bohócot és lelkes csapatát házhoz hívhatjuk. Érdemes jó előre időpontot és terveket egyeztetni, és igénybe venni a cég szervezési tapasztalatait. Nemcsak bohócműsort, hanem kívánság szerint akár bábszínházat, játékokat is szerveznek a gyerekeknek. Roppant sikeres például a lufihajtogató produkció, ahol a bohóc a gyerekek szeme láttára hajtogat mindenféle figurát a hosszú lufikukacokból. A kislányok szinte mindig vevők az arcfestésre. Az árak megállapodástól függenek és attól, milyen távoli helyszínen rendezik a programot. A félórás műsor ára 14 ezer forint, az egyórás 19 ezer, félórás hosszabbításonként 5 ezer forintot fizetünk. Többszereplős műsornál, például ha bűvészt is hívunk, szereplőnként 10 ezer forint felárral számolhatunk. A lufis produkció anyaggal együtt 8 ezer forint, az arcfestő bohócot ugyanennyiért hívhatjuk el. (Ezekhez az árakhoz még 15 százalék áfát kell hozzáadni.)

Minden korosztálynak ajánljuk

www.ricsibohóc.hu

www.mesekocsiszinhaz.hu

Tel.: 0620/9668-123

Gyerekbuli-kellékek

Néhány aprósággal feldobhatjuk, egészen egyedivé varázsolhatjuk a szülinapi mulatságot. A megfelelően széles kínálattal rendelkező papírboltokban sok jópofa apróságot találhatunk, ezeket szívesen haza is viszik buli után emlékbe a gyerekek.

Állatfigurás sapka

Különösen az óvodás korosztálynak ajánljuk, egybeköthetjük egy kis szerepjátékkal is. Ki tudja eljátszani azt az állatot, akit a fején visel?

Lufipumpa

Lufik minden mennyiségben

A pumpával egészen különböző méretű és formájú lufikat is felfújhatunk, a kukaclufiból hajtogatni is lehet, a kis vízibombákkal nagy melegben egymást dobálhatja a fiúcsapat.

Színes papírgirland

Pillangófüzér

Kerti mulatságot vagy akár a szobát is feldobhatjuk néhány csinos füzérrel, lampionnal. Az otthoni elkészítésbe, ami nem túl bonyolult, a gyereket is bevonhatjuk.

Háromágú krampusznyelv síppal

Aszfaltkréták

Nyereménynek is alkalmas, és remek móka is egyben. Rendezhetünk aszfaltrajzversenyt a ház előtt vagy a teraszon. Más nyereményötletek: saját készítésű álarc, festett arcos kavics, gumiállat, üveggolyók.

Színes vödröcskék

Ha nyereményként gumicukrot, csokit osztogatunk, ezekben a pici vödrökben gyűjtheti mindenki a magáét.

  • Tűzős papírdíszek fagyihoz, tortához, sütihez
  • Papírpohár, papírtányér
  • Megkülönböztető jelzések a poharakhoz
  • Szalvéta
  • Szülinapi gyertyák talppal
  • Különleges szívószálak
  • Nem létszükséglet, de ünnepélyessé, egyedivé teszi az étkezést néhány ilyen figura, különleges darab. Otthon is készíthetünk hasonlókat fogpiszkálóra ragasztva. A papírtányér és -pohár előnye, hogy nem kell mosogatni utána, és biztosan nem törik darabokra.

Forrás: Kismama magazin