Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hazánkban van a legtöbb túlsúlyos gyerek2016 az elhízás elleni harc éve

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 3.

Forrás: MTI- babaszoba.hu

Az Összefogás a gyermekek egészségéért programban részt vevők 2016-ot az elhízás elleni harc évének hirdették meg.

Gyermekkori elhízás: mi vezetjük Európában a toplistát


Az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában Póta György - a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke - elmondta: hazánkban minden ötödik gyerek túlsúlyos, ezzel sajnos vezetjük az európai statisztikát.
Az Összefogás a gyermekek egészségéért kezdeményezésben a gyermekgyógyászat és betegségmegelőzés legismertebb szakmai szervezetei vesznek részt: a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet mellett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a Nestlé Hungária.

Póta György kiemelte: a gyermekkori elhízás nyomán a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az ízületi betegségek jóval előbb, már a harmincas éveikben járóknál is jelentkezhetnek - tette hozzá.

A szakember kiemelte: hosszú távon a gyermekkori megelőzés lehet igazán eredményes. Céljuk, hogy a gyermekeket és a szülőket is egy sokkal egészségesebb táplálkozás felé tereljék - fejtette ki Póta György, külön kiemelve a szénhidrátok és az édességek visszaszorítását.

Babaszoba: kezdjük a cukorbevitel csökkentésével

Az elmúlt 20 évben gyakorlatilag megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Magyarországon. Szomorú statisztikai adat, hogy az elhízott gyerekek szüleinek a fele nem is észleli és gondolja, hogy a gyermekének a súlyával bárminemű probléma lenne. És nagyon sok családban tartja még magát az az attitűd, hogy a szeretetet az etetéssel lehet leginkább kimutatni. A szemléletváltásra tehát nagyon is szükség van. A szülők felelőssége hatalmas.

Az ételekhez hozzáadott cukor mennyiségének csökkentése elképesztően gyorsan, akár már 9 nap alatt is javíthatja a túlsúlyos gyermekek anyagcsere-eredményeit, s mindezt úgy, hogy a kalóriabevitelt érdemlegesen nem változtatjuk.

A sport, mozgás jelentőségét nem szükséges külön hangsúlyozni, hisz ezzel minden szülő tisztában van. Amit nagyon nehéz megtenni: a példamutatás, a saját életmód megreformálása. Ha nincs jó példa a gyerek előtt, aligha él majd aktív életet.

Ha a max. cukorbeviteli és kalóriabeviteli értékekre vagy kíváncsi, olvasd el a cukorbevitel korlátozásáról szóló cikkünket.

Kapcsolódó anyagok:
 • 5 ok, amiért kövér a gyerek
 • A kezdetektől próbáljuk meg az egészséges életmódra nevelni
 • 5 egyszerű tipp a gyermekkori elhízás ellen
 • A barna zsírszövet segít az elhízás elleni harcban
 • A reklámok szerepe a gyerekek elhízásában
 • A kövér gyerekek könnyebben megfázhatnak
 • Az is segíthet megelőzni a gyermekkori elhízást, ha együtt eszel a gyerekkel

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék