Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hasznos is lehet, ha a gyereknek képzeletbeli barátja van

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 15.

Forrás: babaszoba.hu

Ha azt tapasztalod, hogy gyermekednek képzeletbeli barátja van, nem kell pánikba esni. A képzeletbeli barátot magukénak tudó gyermekek nem feltétlenül magányosak - sőt, előnye is lehet a dolognak.

Abi Berwager Schreier, a Romper.com szerzője írásában beszámolt arról, hogy kisgyerekként neki is volt egy képzeletbeli barátja, ezért feltette a kérdést, hogy vajon hozzá hasonlóan egyke gyermekének is lesz-e képzeletbeli barátja, és az egykéknél ez gyakoribb-e? Illetve az is foglalkoztatta, hogy lehet-e összefüggés a képzeletbeli barát és a későbbi kreatív karrier között, mert ismerősei példájából kiindulva, a legtöbb barátja, akinek volt fantáziált cimborája gyerekként, felnőttként valamilyen kreatív pályát választottak.
Ilyen előnyei lehetnek, ha a gyermeknek képzeletbeli barátja van (Fotó: Getty mages)
Katie Lear családterapeuta szerint a képzeletbeli barát valójában a képzelőerő kiterjesztése, és a gyerekek több mint felének van fantázia haverja életének valamely pontján. "A kisgyerekeknek nagyon gazdag a belső fantáziaviláguk" - mondta a Romper.com-nak Lear.
Beth Tyson pszichoterapeuta, nevelési coach, és gyermekkori trauma szakértő pedig egy olyan kutatásra hivatkozott, amelyben 152, 7 évnél fiatalabb gyermek vett részt, és az eredmények szerint 65%-uknak volt képzeletbeli barátja.
Hogy milyen előnnyel jár? Lear szerint az egyik, hogy a gyermek kevésbé unatkozik, továbbá ez egy biztonságos módja az érzelmei feldolgozásának, és gyakorolhatja a szociális készségeket is. Tyson kiegészítette azzal, hogy a képzeletbeli barát lehet megküzdési stratégia a stresszt okozó dolgokkal szemben, segíthet legyőzni a magány érzését és felfedezni a különböző viselkedéseket, szerepeket a gyermeknek, és a magabiztosságot is növelheti.
A gyerekek valójában nem magányosak, amikor kitalálnak egy képzeletbeli barátot. "A modern kutatások szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. Ezek a gyerekek általában derűsek, kreatívak, verbálisan és szociálisan is fejlettek" - idézi a portál Lear-t. Hogy a képzelt haver segíti-e a gyermeknél ezeknek a tulajdonságoknak az erősítését, vagy éppen az ilyen tulajdonságokkal rendelkező gyerekeknek lesz képzeletbeli barátja, nem lehet biztosan tudni.
Ami a későbbi kreatív karrierrel való összefüggést illeti, Lear szerint, ha figyelembe vesszük, hogy a nagy képzelőerővel rendelkező gyerekek hajlamosak lehetnek arra, hogy képzeletbeli barátjuk legyen, és ez tovább növelheti a gyermek kreativitását, akkor ennek lehet realitása. Tyson szerint pedig vannak kutatások, melyek szerint a felnőttek, akiknek volt képzeletbeli barátjuk gyermekkorukban, magasabb pontszámot értek el a kreativitás és az eredményesség terén.
Lear szerint ez az időszak általában maximum az alsó tagozat végéig tart, és az sem feltétlen probléma, ha valamivel tovább fennáll, amíg a gyermek megfelelő módon fejlődik. Ha a szülő úgy látja, hogy gyermeke nehezen különbözteti meg a valódit a képzeletbelitől, illetve a fantáziált haver rossz viselkedésre ösztönzi, vagy sokkal idősebb, mint amilyen várható lenne, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Mit tehetsz ha a kicsi válogatós? (X)

Kisgyermeked betöltötte az 1 éves kort, egyre öntudatosabb és hirtelen válogatós lett? Gyanakodva bámulja a sárgarépát, és összeszorítja a száját, ha megpróbálod rávenni, hogy bármi zöldet megegyen?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék