Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hasfájás

Szerző: Babaszoba.hu

2003. október 20. | Frissítve: 2017. május 15.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A hasfájás tünetét nehéz a szülőnek értékelni, mivel sok mindent jelenthet: heveny hasi megbetegedést éppúgy, mint általános betegség részét. De az is lehet, hogy nincs mögötte komoly megbetegedés.

Jobb, ha a szülő nem próbálkozik a házilagos diagnózissal. Mást jelent a hasfájás csecsemőknél, és másképp kell értékelni kisded korúaknál.

Csecsemőkori hasfájás

Ha a babának fáj a hasa, sikoltozva sír, és lábát, combját felhúzza a hasához. Ezt a tünetet azonban a harag is kiválthatja. Ha babusgatásra megnyugszik, és egyébként nem tűnik betegnek, jobb, ha várunk, lehet, hogy további tünetek nem is jelentkeznek. Ha babusgatásra nem nyugszik meg, de egyébként nem látszik betegnek, lehet, hogy a csecsemőkorban gyakran előforduló kólikáról van szó.

Mást jelent a hasfájás csecsemőknél, mint kisdedeknél

Jó, ha felhívjuk a védőnő vagy az orvos figyelmét a jelenségre, de nem sürgősségi alapon. Ha lázas, hasmenése is van, hány, nincs étvágya esetleg más betegségi tünetek jelentkeznek, rövid időn belül forduljunk orvoshoz.

Kisdedkori hasfájások

A kisgyermek sokszor nem tudja pontosan megmutatni, hogy mije fáj, vagy nem tud megbízható különbséget tenni hasfájás és hányinger között. Ha a gyermek rosszul érzi magát, és annyira fáj a hasa, hogy sír, összekuporodva fekszik, összegörnyedve jár, azonnal hívjunk orvost. Ha a fájdalom enyhébb, és más tünet nincs még, jobb, ha kivárunk. Ha 2-3 óra múlva sem szűnik meg a fájdalom, forduljunk orvoshoz.
3 éves kor alatt gyakran előforduló hasi megbetegedés a bélbetüremkedés. Ez a megbetegedés leggyakrabban a 3 hónapos kor és a 2 éves kor között jelentkezik, ritka, de veszélyes betegség, azonnali orvosi beavatkozást igényel. Lényege, hogy a bél egy darabja zokniszerűen belecsúszik az előtte álló bélszakaszba, és teljes elzáródást okoz.
Amikor a természetes bélmozgások nyomást gyakorolnak az elzáródott bélre, nagyon erős fájdalma van a gyermeknek, belesápad és kifejezetten beteg benyomását kelti. 2-3 perc múlva a fájdalom szűnik, de 15-20 perc múlva újra jelentkezik. A rohamok között a gyermek hányhat, véres székletet üríthet. Ilyen esetben ne várakozzunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Érzelmi okok

Vannak gyerekek, akiknek időszakosan fáj a hasuk, illetve idegességükben hánynak. Az első alkalommal mindenképpen vizsgáltassuk ki a gyereket, hogy meggyőződjünk arról, hogy semmilyen szervi ok nem áll a tünetek hátterében. Ezután próbáljuk megoldani a tünetek kiváltó érzelmi okait. Bár a hasfájással nem mindig kell orvoshoz mennünk, legyünk óvatosak, ha az idegességre fájdalommal reagál, mert lehet mögötte szervi megbetegedés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék