Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hároméves korukig az anyával kellene aludniuk a babáknak?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 1. | Frissítve: 2021. január 18.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a kicsi az anyával együtt alszik, az jót tesz a kettejük közti kötődésnek. A külön töltött éjszakák pedig akár az agy fejlődésére is negatív hatással lehetnek, és későbbi magatartásproblémákhoz is vezethetnek egy vizsgálat szerint.

A javaslat, hogy a baba három éves koráig aludjon az édesanyával, Dr. Nils Bergmantól, a University of Cape Town orvosától származik, aki csapatával kétnapos babák alvását vizsgálta, - írja a Dailymail. A kutatásból kiderült, hogy az újszülötteknek sokkal tovább tart elaludnia, ha külön kiságyban fekszenek, mintha édesanyjuk mellkasán, és nagyobb stressznek is ki vannak téve ebben az esetben. A kutatók szerint a megfelelő fejlődés érdekében az egészséges újszülötteknek az édesanyjukkal kellene aludniuk legalább az első néhány hétben, de a legjobb, ha 3-4 éves korukig.
A témában korábban megjelent tanulmányok szerint azonban, ha az anya megosztja a kicsivel az ágyát, az növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, így sok újdonsült anyuka tart attól, hogy a babájával aludjon. Egy nemrégiben készült brit tanulmány szerint a hirtelen bekövetkezett bölcsőhalál 2/3-a olyan esetekben történt, amikor a baba az anyával aludt.
Dr. Bergman szerint azonban a csecsemők fulladásos haláláért nem az anya tehető felelőssé, sokkal inkább cigaretta, alkohol, mérgező füstök, nagy párnák vagy játékok. - Tizenöt csecsemőt tanulmányoztunk a kutatás során, és kiderült, hogy háromszor akkora stresszt éreztek, mikor édesanyjuktól külön aludtak, mint amikor az ő mellkasukon - mondta Dr. Nils Bergman.
A szakértők szerint a kiságyban alvó babák a két alvási fázis, a mélyalvás és a felületesebb, álomalvás között is nehezebben váltanak. A kiságyban alvó babák közül csupán hatan voltak a mélyalvás fázisában, a többiek nem tudtak erre váltani az álomalvási fázisból, pedig a kutatást végző orvosok szerint ez fontos lenne az agy normál fejlődése érdekében. A stressz és az alváshiány kombinációja később viselkedési problémákhoz is vezethet, a stresszhormon korai magas szintje miatt pedig felnőttként a szoros kapcsolatok kiépítését is megnehezítheti, állítja Dr. Bergman.
A brit Nemzeti Születési Alapítvány (National Childbirth Trust) abban az esetben támogatja, hogy az anya megossza az ágyát a babával, ha a szülők nem dohányoznak, nem fogyasztanak gyógyszereket és alkoholt, nem túlsúlyosak és nem szenvednek krónikus fáradtságtól. George Haycock, a bölcsőhalál okait kutató Foundation for the Study of Infant Deaths professzora szerint a legbiztosabb hely a gyermekek számára egy kiságy a szülők szobájában, ahogy azt kutatásaik is megerősítették.
Kapcsolódó cikkek a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék