Kisgyerek

Hároméves korukig az anyával kellene aludniuk a babáknak?

Ha a kicsi az anyával együtt alszik, az jót tesz a kettejük közti kötődésnek. A külön töltött éjszakák pedig akár az agy fejlődésére is negatív hatással lehetnek, és későbbi magatartásproblémákhoz is vezethetnek egy vizsgálat szerint.
2018. Január 01.

A javaslat, hogy a baba három éves koráig aludjon az édesanyával, Dr. Nils Bergmantól, a University of Cape Town orvosától származik, aki csapatával kétnapos babák alvását vizsgálta, – írja a Dailymail. A kutatásból kiderült, hogy az újszülötteknek sokkal tovább tart elaludnia, ha külön kiságyban fekszenek, mintha édesanyjuk mellkasán, és nagyobb stressznek is ki vannak téve ebben az esetben. A kutatók szerint a megfelelő fejlődés érdekében az egészséges újszülötteknek az édesanyjukkal kellene aludniuk legalább az első néhány hétben, de a legjobb, ha 3-4 éves korukig.

A témában korábban megjelent tanulmányok szerint azonban, ha az anya megosztja a kicsivel az ágyát, az növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, így sok újdonsült anyuka tart attól, hogy a babájával aludjon. Egy nemrégiben készült brit tanulmány szerint a hirtelen bekövetkezett bölcsőhalál 2/3-a olyan esetekben történt, amikor a baba az anyával aludt.

Dr. Bergman szerint azonban a csecsemők fulladásos haláláért nem az anya tehető felelőssé, sokkal inkább cigaretta, alkohol, mérgező füstök, nagy párnák vagy játékok. – Tizenöt csecsemőt tanulmányoztunk a kutatás során, és kiderült, hogy háromszor akkora stresszt éreztek, mikor édesanyjuktól külön aludtak, mint amikor az ő mellkasukon – mondta Dr. Nils Bergman.

A szakértők szerint a kiságyban alvó babák a két alvási fázis, a mélyalvás és a felületesebb, álomalvás között is nehezebben váltanak. A kiságyban alvó babák közül csupán hatan voltak a mélyalvás fázisában, a többiek nem tudtak erre váltani az álomalvási fázisból, pedig a kutatást végző orvosok szerint ez fontos lenne az agy normál fejlődése érdekében. A stressz és az alváshiány kombinációja később viselkedési problémákhoz is vezethet, a stresszhormon korai magas szintje miatt pedig felnőttként a szoros kapcsolatok kiépítését is megnehezítheti, állítja Dr. Bergman.

A brit Nemzeti Születési Alapítvány (National Childbirth Trust) abban az esetben támogatja, hogy az anya megossza az ágyát a babával, ha a szülők nem dohányoznak, nem fogyasztanak gyógyszereket és alkoholt, nem túlsúlyosak és nem szenvednek krónikus fáradtságtól. George Haycock, a bölcsőhalál okait kutató Foundation for the Study of Infant Deaths professzora szerint a legbiztosabb hely a gyermekek számára egy kiságy a szülők szobájában, ahogy azt kutatásaik is megerősítették.

Kapcsolódó cikkek a témában: