Kisgyerek

Harcolj a kert kincseivel a megfázás ellen!

Ha az időjárás kedvez a megfázásnak, könnyű összeszedni különféle betegségeket. Ha azonban figyelünk arra, mi kerül otthon az asztalra, akkor a családunk sokkal ellenállóbb lesz a bacilusokkal szemben.
2014. Augusztus 22.

Az emberi szervezetben az immunrendszer feladata, hogy megvédjen bennünket. De ha ez a rendszer meggyengül, gyorsabban leszünk betegek, főleg ha magas a napi hőingadozás. Szerencsére megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitelével, az ízletes zöldségekkel és gyümölcsökkel sokat tehetünk a család egészségéért, elég csak kimennünk a kertbe, vagy bevásárolni a piacon. Az immunerősítő ételek pedig nemcsak egészségesek, hanem finomak is.

Sárgarépa, a legjobb megelőző

Szinte receptre kellene felírni, annyi áldásos hatása van ennek a narancsszín zöldségnek. Legalább hetente háromszor kellene répát fogyasztani, mert nagy mennyiségben található benne béta-karotin, melyet a szervezet sejterősítő A-vitaminná alakít át. Legjobb hatását nyers állapotban tudja kifejteni, főzés során ugyanis a fontos anyagok nagy része távozik a répából. Ha a gyerkőc valamiért nem enné, meg nyersen, akkor kicsit be is csaphatjuk úgy, hogy lereszeljük a répát, mellé reszelünk még egy kis almát, és az egészet lecsurgatjuk egy kis mézzel. Isteni édesség, és nem mellesleg vitaminbomba. Ha mégse sikerült becsapni a lurkót, akkor még mindig süthetünk sárgarépás muffint, amivel tuti sikert aratunk.

Harcolj a kert kincseivel a megfázás ellen!

Káposzta, az egészségvédő

A káposzta nagyon hasznos zöldség, ami a sejtek ellenálló-képességet növeli. Található benne C-vitamin, B12-vitamin, emellett U-, K- és E-vitamin is. Ráadásul a magas vastartalma miatt ellenállóbbá teszi a szervezetet a bacilusokkal és vírusokkal szemben. Természetesen itt is azt ajánljuk, ha lehet, nyersen rágcsáljuk a zöldséget, de a savanyított változata is remek vitaminpótló lehet.

Ha válogatós a gyermekünk, akkor megpróbálkozhatunk a káposztás tésztával, vagy a káposztás rétessel, esetleg a káposztás pogácsával is.

Hagyma, ha megvan a baj

A hagyma a népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. Emellett néhány másodlagos baktériumfertőzést (például a tüdőgyulladás) is képes legyőzni. Nyersen kevés gyermek kedveli, de ha kipréseljük a nyers hagyma levét és összekeverjük frissen facsart narancs- vagy grépfrút lével, akkor érződik annyira az intenzív íz. Készíthetünk hagymateát is, amihez két-három fej vöröshagymát alaposan, héjastul megmosunk és összevágunk. Főzzük néhány percig egy liter vízben, majd ízesítsük szárított kamillával vagy hársfával. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve, aprókat kortyolgatva a gyerkőcök is imádni fogják.

Okos nassolásal a bacik ellen

A főétkezések között lehet okosan is nassolni, úgy hogy közben az egészségünkre is vigyázunk. Ha uzsonnát vagy tízórait kap a gyermek, mindenképp érdemes egy marék mandulát, diót, tökmagot is adni neki, hadd rágcsálja. Jó tudni, hogy ezek a magvak nemcsak finom rágcsálnivalók, hanem sok E-vitamin és B-vitamin található bennük. Erősítik az immunrendszereteket és segítenek koncentrálni az órákon.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyógyítsd a gyermeked vöröshagymával!
  • A csodatévő fokhagyma