Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Harap a fiam! Mit tegyek?

Szerző: Balányi Klári

2011. augusztus 31. | Frissítve: 2021. április 8.

Forrás: Kismama magazin

Az első és a harmadik szülinap között ez nem is olyan ritka! Vajon mit tehetsz azért, hogy ne harapjon a kisgyereked?

Harap a fiam! Mit tegyek?

- Azonnal hagyd abba a vele való foglalkozást, vagy vond ki a játékból, és ültesd le néhány percre magad mellé. Ha megint előfordul, kicsit tovább maradjon ülve, de ne szórakoztasd sok beszéddel, prédikációval, elég, ha egyszer elmondod, hogy ez nagyon fáj a másiknak, ezért nem tehet ilyet. Fontosabb, hogy érezze, milyen unalmas következménye van tettének, és ne "érje meg" neki így magára vonni a figyelmedet.
- Foglalkozz a "sértettel", és ne vele. Vigasztald meg, simogasd meg a fájó helyet. Ez nemcsak neki esik jól, hanem eltereli a figyelmet a kisfiadról. Ha azt látja, hogy más kedveskedést, szeretetet kap azért, amit ő tett vele, rá pedig nem figyelnek, nemigen ismétli meg ezt.
- Figyeld meg, mi váltja ki nála ezt viselkedést. Lehet, hogy csak akkor ilyen vad, amikor már fáradt, éhes, szomjas, melege van, tele a pelusa, egyszóval egyéb bajai miatt ingerlékenyebb. Lehet, hogy nem tudja elmondani, amit szeretne, és így próbál érvényesülni? Előzd meg ezeket a helyzeteket még időben: légy résen, és segíts neki időben! Néha egyszerűen ki kell találnod időben, hogy mit szeretne!
- Bábozd el neki a jelenetet két figurával úgy, ahogyan történt, és úgy is, ahogyan elfogadható formában kifejezhetné indulatát, például elmondhatja, hogy dühös, toppanthat a lábával, moroghat.
- Kisebb indulat jobban kezelhető: ne engedd, hogy összegyűljön benne a méreg, segíts neki kiengedni a gőzt.
- Figyeld meg a viselkedését és az arcát: már a kezdeti nyugtalanság jeleinél javasolj kis szaladgálást, hempergést, vagy adj a kezébe rágcsálni való répát.
Ezeket is olvasd el:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék