Kisgyerek

Hány éves kortól és hogyan adható gyereknek homeopátiás szer?

Sok szülő nincs tisztában vele, hogy mennyi idős kortól kaphat egy gyermek homeopátiás készítményt. És az is fejtörést okozhat, hogy miként célszerű beadni a kicsinek. Most ebben segítünk.
2016. November 16.

A rövid válasz erre az: attól a pillanattól fogva, ahogy megszületett. Ha az anya a várandósság idején homeopátiás gyógyszert szedett, akkor annak volt hatása a kisbabára is, tehát csakúgy, mint az allopátiás (azaz hagyományos) gyógyszereknek, a homeopátiás szereknek is van hatása a magzatra.

A szülés idején az anyának adott homeopátiás szerek támogatják a baba állapotát is, segíthetik a születés közben elszenvedett traumák mérséklését, segítik az anya és a magzat közötti kötődés kialakulását, gyorsíthatják az esetlegesen kialakult újszülöttkori sárgaság enyhülését.

A homeopátiás gyógyszereket újszülötteknek és kicsi gyerekeknek egészen kis mennyiségű – 1-2 ml – tiszta vízben célszerű feloldani, és szinte cseppenként vagy kiskanalanként beadni. Ha kanállal nehézkes a beadás, tiszta műanyag fecskendőt lehet használni, hasonlót, mint amit a lázcsillapító szirupok mellé csomagolnak a gyógyszergyárak. Minden használat után a műanyag fecskendőt vagy műanyag adagolókanalat alaposan meg kell tisztítani.

A kisbabáknál, akiket igény szerint szoptatnak, nem kell feltétlenül megvárni, hogy 15-20 perc elteljen az evés és a homeopátiás gyógyszer beadása között. Ez a “szabály” felnőtteknél megszokott, de sem újszülött, sem nagyobb gyermek esetében nem kell ehhez szigorúan ragaszkodni. Akár egy kanál főzelékbe is bele lehet tenni a pici golyókat, ha a nagyobb csecsemő már biztonságosan nyel, és eszik darabos ételt. Az a fontos, hogy ne köpje ki a golyócskákat. Ha egészben lenyeli, vagy fogacskáival összeropogtatja, vagy szopogatja, az is megfelelő.

A homeopátiás szirupok jó ízűek, ezért legtöbbször nem jelent gondot a beadásuk. Bár vannak olyan gyerekek, akik nem kedvelik a cukros, szirupos ízeket, ezért ha tiszta vízzel meghígítjuk a szirupot, talán könnyebben és szívesebben elfogadják. A komplex homeopátiás szerek tablettái is könnyen oldódnak vízben. Mielőtt feloldanánk őket, célszerű összetörni. Ha a gyerek jól rág már, akkor ezeket a tablettákat egyben is a szájukba lehet tenni.

Összerágják, elszopogatják, tulajdonképpen mindegy, csak ügyeljünk rá, ne köpjék ki. Arra a pár percre, amíg a homeopátiás gyógyszer a gyerek szájában van, tartsuk őt a karunkban, vagy ültessük le. Ha nem szaladgál ide-oda, szájában folyadékkal vagy tablettával, így elkerülhetjük a félrenyelést.