Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hány éves kortól és hogyan adható gyereknek homeopátiás szer?

Szerző: Dr. Lengyel Boglárka

2016. november 16.

Forrás: babaszoba.hu

Sok szülő nincs tisztában vele, hogy mennyi idős kortól kaphat egy gyermek homeopátiás készítményt. És az is fejtörést okozhat, hogy miként célszerű beadni a kicsinek. Most ebben segítünk.

Minden anya gyengéd, ugyanakkor hatékony gyógymódra vágyik

A rövid válasz erre az: attól a pillanattól fogva, ahogy megszületett. Ha az anya a várandósság idején homeopátiás gyógyszert szedett, akkor annak volt hatása a kisbabára is, tehát csakúgy, mint az allopátiás (azaz hagyományos) gyógyszereknek, a homeopátiás szereknek is van hatása a magzatra.
A szülés idején az anyának adott homeopátiás szerek támogatják a baba állapotát is, segíthetik a születés közben elszenvedett traumák mérséklését, segítik az anya és a magzat közötti kötődés kialakulását, gyorsíthatják az esetlegesen kialakult újszülöttkori sárgaság enyhülését.
A homeopátiás gyógyszereket újszülötteknek és kicsi gyerekeknek egészen kis mennyiségű - 1-2 ml - tiszta vízben célszerű feloldani, és szinte cseppenként vagy kiskanalanként beadni. Ha kanállal nehézkes a beadás, tiszta műanyag fecskendőt lehet használni, hasonlót, mint amit a lázcsillapító szirupok mellé csomagolnak a gyógyszergyárak. Minden használat után a műanyag fecskendőt vagy műanyag adagolókanalat alaposan meg kell tisztítani.
A kisbabáknál, akiket igény szerint szoptatnak, nem kell feltétlenül megvárni, hogy 15-20 perc elteljen az evés és a homeopátiás gyógyszer beadása között. Ez a "szabály" felnőtteknél megszokott, de sem újszülött, sem nagyobb gyermek esetében nem kell ehhez szigorúan ragaszkodni. Akár egy kanál főzelékbe is bele lehet tenni a pici golyókat, ha a nagyobb csecsemő már biztonságosan nyel, és eszik darabos ételt. Az a fontos, hogy ne köpje ki a golyócskákat. Ha egészben lenyeli, vagy fogacskáival összeropogtatja, vagy szopogatja, az is megfelelő.
A homeopátiás szirupok jó ízűek, ezért legtöbbször nem jelent gondot a beadásuk. Bár vannak olyan gyerekek, akik nem kedvelik a cukros, szirupos ízeket, ezért ha tiszta vízzel meghígítjuk a szirupot, talán könnyebben és szívesebben elfogadják. A komplex homeopátiás szerek tablettái is könnyen oldódnak vízben. Mielőtt feloldanánk őket, célszerű összetörni. Ha a gyerek jól rág már, akkor ezeket a tablettákat egyben is a szájukba lehet tenni.
Összerágják, elszopogatják, tulajdonképpen mindegy, csak ügyeljünk rá, ne köpjék ki. Arra a pár percre, amíg a homeopátiás gyógyszer a gyerek szájában van, tartsuk őt a karunkban, vagy ültessük le. Ha nem szaladgál ide-oda, szájában folyadékkal vagy tablettával, így elkerülhetjük a félrenyelést.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék