Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Halrudacskák: a termékek fele megbukott a teszten

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 13.

Forrás: NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 30 féle halrudacskát ellenőrzött terméktesztjén. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, de 15 terméknél indult hatósági eljárás.

Halrudacskák: a termékek fele megbukott a teszten

A termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontok alapján vizsgálták. Megmérték többek között a halrudak só-és fehérjetartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását is.
15 termék esetében indult hatósági eljárás, súlyos jelölési hibák miatt pedig 12 terméknél bírságot szabtak ki.
A gyerekek körében igen nagy népszerűségnek örvendő halrudacskáknál a nehézfém tartalom az egyik fontos szempont, amit vizsgálni érdemes: egyik termék esetében sem haladta meg a megengedett határértéket, ahogyan a sótartalom sem. Két termék esetében azonban a jelölés nem felelt meg a tényleges fehérjetartalomnak, a vizsgálat a feltüntetett fehérjetartalomnál alacsonyabbat mutatott ki.
A jelölés problémás volt abban a tekintetben is néhány terméknél, hogy miből készült pontosan a halrudacska, milyen hal-alapanyagból: halfiléből, darált halhúsból vagy halhúspépből. Ha nem filéből készül, akkor azt pontosan fel kell tüntetni a csomagoláson, ebben is volt olyan termék, amely nem felelt meg az előírásoknak.
A halfaj feltüntetésénél a 13 termékből, amelynél a szakemberek el tudták végezni a vizsgálatot egy esetben találtak eltérést: a csomagoláson feltüntetett "chilei szürke tőkehal" (Merluccius gayi) helyett a valóságban "észak-csendes-óceáni hekk" (Merluccius productus) halfilé tartalmat találtak.
Mind a 30 vizsgált termék biztonságosnak bizonyult, de 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, összege összesen 600.000 Ft lesz.
A termékek kedveltségét laikusok és szakértők vizsgálták, az illat, az állomány és az íz tekintetében. Ezek alapján az első lett a COOP halfilérudak, második a Tesco halrudak, harmadik pedig a Gran Mare halrudacskák.
A vizsgálatok részletes eredményei és a teljes kedveltségi teszt ide kattintva található meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék