Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Halló, ki beszél?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2016. április 6.

Forrás: Kismama magazin

Építsünk tornyot műanyag vagy papírpoharakból! Fejleszti az összpontosító készséget, kézügyességet, türelemre készteti az egyébként mindig száguldókat is.

Halló, ki beszél?

 • Állítsunk az asztalra egy poharat, fedjük be poháralátéttel, erre állítjuk a következő poharat, és így folytatjuk.
 • Fúrjunk a papírpohár aljába egy kis lyukat, fűzzünk bele három méter hosszú spárgát, csomózzuk meg a pohár belsejében. A másik végére kössünk ugyanígy újabb poharat. Tartsa a kisgyerek a pohár száját a füléhez, menjünk a másik szobába a spárgát kifeszítve úgy, hogy ne lássuk egymást, és beszéljünk bele a pohárba. Hallani a vonal másik végén?
 • Halló! Ki beszél?

  A technika iránti érdeklődés nemtől függetlenül már egyéves kortól megnyilvánul. A kicsik szeretik nyomkodni a gombokat, húzkodni a zsinórokat. Felfedezővágyuk a felnőttek világa felé hajtja őket, ezért igyekeznek olyan különös elszántsággal megkaparintani mindent, ami nem játék. A kiszemelt objektumok egyike a telefon, ám azt nem tűrik sokáig, hogy anyjuk nyugodtan beszélgessen. Bosszantó, hogy egy telefonhívást sem lehet lebonyolítani nyugodtan, ám a nyűgösködés érthető: a kisgyerek úgy érzi, kimarad valami fontosból, és nem érti, mi vonja el a mama figyelmét.

  Fontos telefonhívásainkat időzítsük a kicsi alvásidejére, vagy használjuk ki az elmélyült játék perceit. A hosszas társalgás próbára teszi türelmét. Amikor a kisgyerek mellett vagyunk, figyeljünk is rá. A játszótér például nem mindig alkalmas terep a barátnői csevegésre. Ha közeli rokonnal beszélünk, vonjuk be néhány mondat erejéig a kicsit. Vegyünk neki játék telefont, és gyakoroljuk szerepjáték keretében a telefonálást: hívjuk fel a nagymamát, a doktor nénit, valamelyik játszótéri barátot.

  Kapcsolódó cikkeink:
 • Kézügyességfejlesztés, természetesen
 • 10 érdekes kérdés a játékokról
 • Gyurmamese

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék