Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hallgassatok zenét együtt!

Szerző: Babaszoba.hu

2013. december 25. | Frissítve: 2019. augusztus 16.

Forrás: Kismama magazin

A közös zenehallgatás nemcsak kisbabád zenei ízlésére van hatással, de a kettőtök közti kapcsolatot is elmélyítheti.

Hallgassatok zenét együtt!

Carol Krumhansl, a Cornell Egyetem professzorának kutatása bebizonyította, hogy a szülők zenei ízlése "örökölhető" - a fiatalok többsége ugyanis előszeretettel hallgatja az ismerős melódiákat saját kedvencei mellett. Ennek legfőbb oka, hogy érzelmileg kötődnek azokhoz a dalokhoz, melyekről szüleik jutnak eszükbe.

Zenés családi programok

Ha te is szeretnél maradandó élményeket szerezni kisbabádnak, hívd segítségül a dallamok erejét! A zeneszámokat bármilyen közös tevékenységbe becsempészheted, de tarthattok külön zenés programokat is. Rajzolás, gyurmázás vagy babázás idején tedd be a lejátszóba a kicsi kedvenc gyereklemezét. Elég, ha csak halkan szól a háttérben - a pici így tudat alatt a hallott dallamhoz fogja kötni a közös élményeket.
Ha pedig a muzikalitását is szeretnéd fejleszteni, akkor énekeljetek együtt, amennyit csak tudtok: jöhetnek a mondókák, népdalok és zenés gyerekfilmek minden mennyiségben. Ezek a zenei ízlését és hallását egyaránt formálják, segítenek kifejezni a pici érzelmeit, ráadásul a dalszövegek megdolgoztatják a memóriáját, és fejlesztik a szókincsét is.
Otthoni zenehallgatás mellett lehetőség van közösségi zenei élményre is: a MÜPA babakoncertjein már egészen pici, pár hónapos babák is élvezhetik az élő zenét, kamarakoncertek, jazz formájában. A kicsik szabadon mozoghatnak a teremben, a koncertek végén pedig megismerkedhetnek a hangszerekkel és ki is próbálhatják azokat. Nagyobbaknak szólnak a Ringató és a Tesz Vesz muzsika zenés, játékos, mondókás foglakozásai, természetesen kötetlenül és a szülőkkel együtt.
Kutatások alapján a zenetanulás:
- javítja a társasági viselkedést
- növeli a koncentrálóképességet
- csökkenti az agressziót
- hozzájárul az identitás fejlődéséhez
- erősíti a jobb és bal agyfélteke közti kapcsolatot.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék