Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Halálra rázott babák - vagy végzetes félreértés?

Szerző: Babaszoba.hu

2013. július 26.

Forrás: babaszoba.hu

Törött bordák, karok, lábak, zúzódások a koponyán. Az áldozat egy hét hónapos baba. A szülei börtönbe kerültek, mert a vád szerint addig rázták a gyereket, míg az szó szerint össze nem tört a kezükben.

Ám pár hónapnyi tárgyalás és pokoljárás után kiderült a szívszorító igazság. Nem a szülők tehettek a tragikus balesetről. A baba halálát ugyanis D-vitamin-hiány okozta. A betegség neve pedig angolkór.
Igen, az angolkór, amelyről azt hittük, hogy a modern világban már kihalt, hiszen a mai gyerekek nem töltik a napjaikat ablaktalan gyárakban, és messze vagyunk a füstös, ködös Angliától. Ám az utóbbi tíz évben újra emelkedni kezdett a betegek száma, és a kór halálos pusztítást végez a kisdedek között. Ráadásul nem is a legszegényebbeket fenyegeti! Az igazi veszélyben a jól szituált, gondos családok gyerekei vannak, akikre nagyon is vigyáznak a szüleik. Olyannyira, hogy ki nem engednék őket a napfényre póló, sapka és naptej nélkül, a bőrráktól való félelmükben. Nem is sejtik, hogy a teljes napfényhiánynak milyen súlyos szövődményei lehetnek. A csontok ugyanis D-vitamin hiányában nem fejlődnek rendesen, meghajlanak, vagy akár el is törnek a növekvő gyerek saját testsúlya alatt, és pont olyan tüneteket okoznak, mint amilyeneket a súlyosan bántalmazott gyerekeknél lehet látni.
Ráadásul nemcsak a csontok károsodnak, hanem az egész immunrendszer legyengül, ezért a D-vitamin-hiányban szenvedő gyerekek gyakrabban kapnak el banális fertőzéseket, mint kortársaik, és sokkal nehezebben gyógyulnak ki ezekből. De a D-vitamin-hiányt kapcsolatba hozzák olyan betegségek robbanásszerű növekedésével is, mint az asztma, az allergia és a cukorbetegség.

A legnagyobb veszélyben azok a gyerekek vannak, akiknek már az édesanyjuk is D-vitamin-hiányban szenved. Ebben az esetben ugyanis a szervezetük nem tud elég vitamint átadni a gyereknek a terhesség és a szoptatás alatt sem. Pedig olyan egyszerű lenne a megelőzés! Bár Magyarországon minden gyerek receptre kapja a D-vitamin-cseppeket, a legtöbb szülő nagyon lazán kezeli az adagolást. Nem aggódnak, ha kimarad egy-egy csepp, vagy ha akár hónapokig nem kerül elő a kis üveg. Persze az étrendből is hozzá lehet jutni a szükséges D-vitaminhoz, ám ehhez olajos halat és tojást kellene fogyasztani, amit egy éven aluli gyerekeknek nem szabad adni. Számukra marad a napfény és a D-vitamin - persze mindkettő csak okosan adagolva. Mivel azonban a D-vitamin zsírban oldódik, és a szervezetben hosszan elraktározódik, ezért ha valaki a mostani szikrázó napsütésben alaposan feltölti a raktárait, akkor annak a pozitív hatásai egész télen kitartanak, és a terhesség, szoptatás alatt a babát is ellátják mindazzal, ami az egészséges fejlődésükhöz kell.
További cikke a témában:
Rázott baba szindróma
Ne rázd, ha mérges vagy rá!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék