Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha tetűt hoz haza a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 24. | Frissítve: 2016. május 16.

Forrás: babaszoba.hu

A kisgyerekek közösségbe kerülésével nő a rizikója, hogy fejtetvek, serkék jelennek meg, a rendszeres tisztálkodás ellenére.

Ha tetűt hoz haza a gyerek

A bölcsőde- és óvodakezdéssel a szülőknek egy új problémával is gyakran szembe kell nézniük: a gyermek közösségbe kerülésével gyakran együtt jár a fejtetvek, serkék megjelenése. Ettől azonban a szülőknek nem kell megijednie, sem kellemetlenül éreznie magát, hiszen a legtöbb gyereknél ez nem a rossz higiénia jele, kisgyerekek közösségében teljesen természetes a megjelenése.

Évről-évre nagyjából ugyanannyi bölcsis, ovis lesz tetves, a szám nem változik, ami azt jelzi, hogy fejlett higiénés körülmények, széles körű tájékoztatás ide-oda, a fejtetvesség létezik, és nem a szociális körülményeken múlik a megjelenése. Ártalmatlan dologról van szó, a viszketésen és az ennek köszönhető sebek esetleges felületfertőződésén kívül.

Számos mítosz kering a fejtetvesség témakörében: ilyen a fentebb már említett szociális körülmények (értsd: csak szegény, elhanyagolt, koszos gyerek hajában találunk tetvet), a le kell vágni a hosszú hajat (nem kell, mert a fejbőrön él a tetű, akár 3mm-es haj esetében is), vagy hogy a tetvességet csak orvos tudja kezelni (patikákban kapható olajok, fésűk tökéletesen alkalmasak a célra).
A fejtetű apró, szárny nélküli rovar, amely kizárólag a hajban élő vérszívó élősködő. Három pár lába segítségével mozog és kapaszkodik a hajba. A kifejlett tetű 3-4 mm hosszú. A nőstény egyed 2-3 hónapig él, ez alatt 200-300 darab serkét rak le. A serkéből a fejtetvek 8 nap alatt kelnek ki, és 10 nap múlva válnak kifejletté.

Táplálkozásuk közben a tetvek nyálkát fecskendeznek a fejbőrbe, ami túlérzékenységi reakciót válthat ki, illetve erős viszketést és irritációt okozhat. A tetű, illetve a sokkal könnyebben észrevehető serke jelenlétét a haj alapos átvizsgálásával ellenőrizhetjük.

Ha az ellenőrzésen gyermekünkön fejtetveket, vagy serkéket tapasztalunk, nem kell kétségbe esni, hiszen van már teljesen biztonságos, gyors és hatékony megoldás a problémára.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Segítség, fejtetű!
 • 6 csodafegyver tetvek ellen
 • Fejtetvesség - Ne szégyelld, kezeld!
 • Tetű, legyőzlek!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék