Kisgyerek

Ha szegény vagy fizess a játszótérért

A több mint 115 millió forintból Hajdúhadházon felépült közösségi tér játszótér használatáért fizetni kell. A polgármester szerint jelképes az összeg, a helyiek szerint viszont nem.
2017. Szeptember 29.

A szegény családoknak egyáltalán nem jelképes az összeg: az ötszáz forintos belépő ugyanis pont azt jelenti, hogy vagy hintázik a gyerek vagy ételt vesznek a családnak.

A hvg.hu a Népszava cikke után idéz egy helyi, rom asszonyt: “Ötszáz forint a belépő, azért egy napra meg tudjuk venni az egész családnak a tejet meg a kenyeret, ennyi pénzt nem libikókázhat el a pár óra alatt.” Balogh Sándor hétgyerekes apa pedig még azt is hozzáteszi, hogy az ötszáz forintos belépődíj fejenként értendő.

“Itt mindenki a léthatáron él, a számlákat is alig tudjuk befizetni. A közmunkások béréből mindig levonják a tartozást, ami marad, az elmegy élelemre. Tudja, itt úgy csavarják a törvényeket, ahogy nekik tetszik: a romákra hivatkozva megnyertek egy pályázatot, most meg épp minket zárnak ki a lehetőségekből.”

A Népszava szerint Hajdúhadháznak a romák „pántlikának” kellettek csak az EU-s pályázathoz, amellyel 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a település. A közösségi tér 115 millió forintból épült, az új játszóteret korábban ingyenesen lehetett használni.

Most aláírásgyűjtés indult azért, hogy ingyenes legyen a játszótér használata. A polgármester a Népszavának nem nyilatkozott, korábban viszont a haon.hu-nak arról beszélt, az 500 forint “barátságos és megfizethető összeg”, és bizonyos feltételek esetén ingyen lehet használni a létesítményt.

Kapcsolódó cikkeink:

Ütött a játszóterek órája?

A mi játszóterünk

Játszótéri apatípusok

Forrás: HVG.hu