Kisgyerek

Ha sokat van a szabadban, nem lesz rövidlátó

Érdemes több időt tölteniük a gyerekeknek a szabadban, ha szeretnénk, hogy a myopia (rövidlátás) csökkenjen - állítják ausztrál szakemberek.
2016. Április 14.

“Fontos, hogy a gyerekek több mint egy órát töltsenek a szabadban naponta, a két óra már ideálisnak tűnik. Így elkerülhető a rövidlátás, illetve megállítható a szem további romlása” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Scott Read optometrista, az QUT’s School of Optometry and Vision Science adjunktusa.

A szakember szerint a közhiedelemmel ellentétben nem a sok számítógépezés, hanem a természetes fény hiánya vezet ahhoz, hogy a gyerekek rövidlátók legyenek. Az optikusok nem árt, ha tisztában vannak azzal, hogy napi egy óránál kevesebb szabadban töltött idő a rövidlátás kockázatát növeli.

Legyetek kint minél többet

Egy kutatás szerint 2050-re a világ népességének fele rövidlátó lesz, sokan közülük pedig akár meg is vakulhatnak. A Brien Holden Vision Institute tanulmánya szerint 2050-re akár a világ népességének 10 százaléka számára is jelentős veszély lehet a vakság, ezért különösen fontos, hogy a rövidlátás kialakulását már gyerekkorban elkerüljük.

Ezek is érdekelhetnek: