Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha régi a kapcsolat, mindig csökken a vágy? Nem feltétlenül!

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 26. | Frissítve: 2018. augusztus 21.

Forrás: Medipress

Sok régóta együtt élő pár tapasztalja meg, hogy idővel kihuny közöttük a régi tűz, és már nem kívánják egymást úgy, mint a kezdetekkor. Szakértők szerint azonban ebbe nem kell beletörődni, van megoldás arra, hogy újra feléledjen az egykori szenvedély.

Ha régi a kapcsolat, mindig csökken a vágy? Nem feltétlenül!

Amint arról a kutatásban résztvevő Gurit Birnbaum, az izraeli Interdiszciplináris Központ pszichológia professzora beszámolt, azok a párok, akik a hálószobán kívül is érzékenyek egymás dolgaira és rezdüléseire, könnyebben tartják fenn a szexuális vágyat, sőt az is kiderült, hogy a nők vágyát nagyban befolyásolja az, hogy mennyire érzik férjüket érzékenynek irányukba.
Birnbaum hozzátette, hogy az érzékenység azért is rendkívül fontos egy kapcsolatban, mivel ez segít megérteni, hogy a párunk mire vágyik, mi esik jól neki. Ez az, ami igazán egyedivé teszi a kapcsolatot, hiszen a tudat, hogy én tudom igazán, mi kell a páromnak, erősíti köztünk az összetartozás érzését.
A Journal of Personality and Social Psychology című lapban közzétett vizsgálatból ugyanakkor az is kiderült, hogy létezik egy paradoxon, miszerint minél jobban ismeri már egymást egy pár, és minél intimebb a kapcsolatuk, annál kisebb lesz közöttük a szexuális vágy. Birnbaum és munkatársai ezt a kérdést kívánták körbejárni, ennek érdekében több kísérletet is elvégeztek, melyek közül az elsőben 100 párt kértek fel arra, hogy hat héten át vezessenek naplót egyrészt saját szexuális igényeikről, másrészt arról, hogy milyennek látják párjuk érzékenységi fokát, és mennyire érzik különlegesnek magukat a párjuk szemében.
Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akik a párjukat érzékenynek tartották, magukat is különlegesnek érezték, a másikra pedig úgy tekintettek, mint aki értékes és képes felkelteni a szexuális vágyukat. Mindez egyébként a nőkre volt nagyobb arányban jellemző, nekik volt különösen fontos, hogy a párjuk mennyire fogékony rájuk, mert ettől érezték magukat is kívánatosnak.
Összességében úgy látják a szakemberek, hogy az intimitás és a másik iránti érzékenység mindennél fontosabb egy hosszú távú kapcsolatban, mivel ez tudja leginkább fenntartani a tüzet és a szenvedélyt.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék