Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha nincs állami bölcsődei férőhely, havi 40 ezer forintért pályázhatsz

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 8.

Forrás: penzcentrum.hu

Sok család lakókörnyezetében nincs elég férőhely az állami bölcsődében vagy egyáltalán nincs is bölcsőde. Ha a szülő vissza akar térni dolgozni, magánbölcsődébe kell adni a gyerekét, ami azonban nem olcsó. Nekik szól a támogatás.

Ha nincs állami bölcsődei férőhely, havi 40 ezer forintért pályázhatsz (fotó: Getty Images)
Hiába van országos szinten több bölcsődei férőhely, mint beíratott gyerek, a férőhelyek egyenlőtlen eloszlása miatt sok család nem tudja igénybe venni az állami bölcsődét, hiába szeretne a szülő visszatérni dolgozni, mert vagy egyáltalán nincs elérhető állami bölcsi a lakóhelyen vagy nincs elég férőhely. A Magyar Államkincstár tájékoztatója szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben van így - írja a penzcentrum.hu.
Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken, ha a szülő vissza akar térni a munkahelyére, akkor más megoldásban kell gondolkoznia, ami jellemzően azt jelenti, hogy magán bölcsődébe kell beíratnia a gyereket. Ez pedig nem ritkán havi 50 ezer forintba vagy még ennél is többe kerülhet.
2019-ben nyílt meg az az uniós pályázat, ami lehetővé teszi, hogy azok a családok, akik magánbölcsődébe kényszerülnek adni a gyereküket, havi 40 ezer forintos támogatásra pályázhatnak. Lássuk, milyen feltételekkel, hogyan és kik igényelhetik meg a havi 40 ezer forintot.

Kik és milyen feltételekkel igényelhetik meg a támogatást?

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi- vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.
A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktívan dolgoznak. Fontos tehát, hogy amikor a szülő először pályázik, a támogatási kérelmet még az előtt kell benyújtani, hogy már aktívan dolgozna.
A támogatás azoknak jár, akik nem tudják állami bölcsődébe íratni a gyereküket. Jellemzően ehhez szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, azonban nem minden esetben. Azokon a településeken ugyanis, ahol biztosan nincs férőhely, automatikusan jár a támogatás, csak meg kell igényelni. A Magyar Államkincstár tájékoztatója szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. A települések listája ezen a linken érhető el. Fontos azonban tudni, akinek a lakóhelye nincs a listán, de rendelkezik elutasító határozattal és magánbölcsődébe kell íratnia a gyerekét, ugyanúgy pályázhat a támogatásra.
A támogatási kérelmet legkésőbb 2021.december 31-ig lehet benyújtani, kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással. Ezért előfeltétel, hogy a szülőnek legyen ügyfélkapu regisztrációja és bankszámlája.
Fontos kiemelni továbbá, hogy a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg. Ha 40 ezernél forintnál kevesebb a magánbölcsőde havi díja, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Ha meghaladja a havi díj a 40 ezer forintot, akkor is csak 40 ezer forintra lehet pályázni. A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján.
Fontos továbbá
- a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybe vett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
- a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
- a szülő több gyermekre is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet
A kifizetési igénylés kitöltését megelőzően az alábbiakra van még szükség:
- Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó
- Első kifizetési kérelem esetén munkáltató igazolása a munkába való visszatérésről, ennek másolatát csatolni kell a kérelemhez.
- A bölcsődei térítési díjról szóló számla másolatát minden esetben csatolni kell a kifizetési kérelemhez.
Az Államkincstár tájékoztatója itt érhető el.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék