Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha nagy leszek, tűzoltó leszek (X)

2015. augusztus 28.

Forrás: babaszoba.hu

A hősnek lenni mindig nagyon menő, legyen szó filmekből, történetekből vagy valós életből ismert hősökről.

A legkisebbek a mesékből, képregényekből és olyan történetekből ismerik meg a hősöket, amelyekkel nap, mint nap találkoznak, ez inspirációt jelent számukra, ami a tanulásban és személyiségfejlődésükben is rendkívül meghatározó. Gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb kisfiú rendőr, tűzoltó, katona, orvos, vagy mesehős szeretne lenni, így amikor szerepjátékban vannak, akkor is a hősök történeteit élik át. Ebben a korban szinte szivacsként szívják magukba a környezetük felől érkező tudást, illetve a viselkedési szabályokat is, ezért ismertessük meg velük azokat!
A gyermekek egyik legáltalánosabb tanulási, fejlődési módszere az utánzás. Példaképeket állítanak maguknak, akikhez hasonlítani szeretnének, így a hősök által képviselt értékrendeket sajátítják el, az ő történetekből vonnak le tanulságokat. Pszichológusok szerint viselkedésünk majd 95%-át utánzással sajátítjuk el, tehát a szimpla játszáson bőven túlmutatnak ezek a viselkedési formák.

Ahogy már említettük, személyiségfejlődésük is nagyban függ az áhított ikonoktól, főleg, hogy egész gyermekkorukban meghatározó szerepe van a meséknek, történeteknek. Kövessük figyelemmel, kit választanak gyermekeink, ezek a minták alapvető viszonyítási pontként szolgálnak, így velük összehasonlítva alakul ki a kicsik identitástudata is, illetve alapvető motivációs elemként tekintenek rájuk.

A hősök inspirációt jelentenek a kicsik számáraPéldául egy pozitív, kitartó, önfeláldozó szerepben feltűnő hős - mint egy tűzoltó - ösztönzi a kicsiket arra, hogy érzékenyek legyenek környezetükre és segítsék bajba jutott társaikat. Annak is oka van, ha gyermekünk az összeesküvő szerepek közül választ példaképet, hiszen ezzel kifejezi uralkodásvágyát, irányításra való fogékonyságát.

Érdemes szinte észrevehetetlenül olyan példákat mutatnunk, amelyeket megfelelőnek és követendőnek tartunk számukra. Vásároljunk olyan játékokat, amelyeken keresztül be tudjuk nekik mutatni a hétköznapi hősök, például a tűzoltók, rendőrök munkáját, és magyarázzuk el nekik a munkában rejlő társadalmi értékeket. A LEGO DUPLO építőkészletek számos lehetőséggel szolgálnak a mindennapi hősök szerepeinek életre keltésében.

A Tűzoltóállomás szett segítségével gyermeked tagja lehet a tűzoltóság mindennapjainak, a tömlős és létrás tűzoltóautók minden vészhelyzetben megoldást nyújtanak, a két minifigura pedig lehetővé teszi, hogy egy hihetetlenül izgalmas szerepjáték vegye kezdetét. A hagyományosnál kétszer nagyobb LEGO kockák kifejezetten az apró kezeknek készültek; sokkal könnyebb őket megfogni, egymáshoz illeszteni és biztonságosak is, így garantált sikerélményt biztosítanak a kis építőmesterek számára. A LEGO DUPLO kockák kifejezetten támogatják a gyermekeket abban, hogy kreativitásukat, logikai- és problémamegoldó készségeiket fejleszthessék, illetve elsajátíthassák az alapvető társalgási helyzeteket is.

Újdonságainkat megtalálod a www.DUPLOvilag.hu weboldalon!

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék