Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha kétéves elmúlt, nem kell erőltetni a nappali alvást?

Szerző: SBD - babaszoba.hu

2018. január 4. | Frissítve: 2021. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

A kutatók azt állítják, hogy nem muszáj aludnia nappal a két évnél idősebb gyereknek, ha nem akar. Lehet, hogy eljött végre az ideje a nappali alvás miatti háború végének?

Néhány anyukának és apukájának a nappali alvás az az értékes pillanat, amikor esznek, számlákat fizetnek és utolérik magukat a háztartásban, és egy esély kapnak arra, hogy fújjanak egyet és picit felnőttnek érezzék magukat.
Mások számára viszont a nappali alvás egy igazi küzdelem. Akárhogy is, de a szakértők eddig mindig azt mondták, hogy a gyerekeknek mindenképp szüksége van rá.
Az Egyesült Államokban működő Országos Alvás Alapítvány iránymutatásai szerint a 3-5 éves gyermekek 10 és 13 óra közötti alvást igényelnek naponta.
A nappali alvás befolyásolhatja az éjszakai alvás minőségét
De jelent bármilyen különbséget, mikor sikerül az alvásigényt kielégíteni? Minden bizonnyal. Általában a gyermekek kétéves koruk előtt a legtöbbet éjszaka alszanak. Az amerikai kutatók azt állítják, hogy a kétéves kor utáni nappali szundi valójában akár ronthatja is az éjszakai alvásminőséget. A gyengébb alvásminőség pedig közvetve hatással lehet az egészségre és a viselkedésre, például segítheti a fejlődési késedelmeket, az elhízást és érzelmi problémák kialakulását a későbbiekben.

Lényeg: nem szabad erőltetni

Karen Thorpe professzor és a Queenslandi Egyetem kutatócsapata a gyermekgondozó központok alvási protokolljait vizsgálta, s azt is, hogy a gyerekeknek valóban szükségük van-e a nappali szundira.
Thorpe professzorék megállapították, hogy kétéves koruk után a gyermekek képesek voltak önszabályozni az alvásszükségletet, ezért arra kényszeríteni őket, hogy aludjanak a nap folyamán nem szerencsés, hisz az befolyásolhatja az értékes éjszakai alvás minőségét.
Azt azért természetesen kihangsúlyozták, hogy a legjobban a szülők és gondozók tudják, hogy a gyermeknek szüksége van-e alvásra egy adott napon. Ha a kicsi álmos (és a szülő úgy ítéli meg, hogy a gyerek igényli a nappali szundítást), biztosítani kell a lehetőséget az alvásra. A lényeg tehát: nem szabad kikényszeríteni az alvást vagy erőszakosan szabályozni az alvás normál menetét.
(Forrás: kidspot.com.au)
Kapcsolódó cikkeink alvás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék