Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha influenzás a totyogó - Tünetek és teendők

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 13. | Frissítve: 2020. február 5.

Forrás: babaszoba.hu

Itt az influenza szezonja, és ez sajnos a kisgyerekeket is érintheti. Mit kezdjünk egy influenzás aprósággal? Mivel gyorsíthatjuk meg a gyógyulást?

Elsősorban azt fontos eldönteni, hogy valóban influenzáról van-e szó. Ezt egyértelműen természetesen csak laboratóriumi vizsgálattal lehet eldönteni, de néhány tünet utalhat arra, hogy nem egyszerű nátháról van szó. A megfázás jellegzetes tünetei között találjuk a hőemelkedést, az éjszakára romló köhögést és az orrfolyást - meg persze azt, hogy a kicsi nyűgösebb, mint általában. Az influenza ezzel szemben magas, nehezen csillapítható lázzal, torokfájással, száraz köhögéssel, orrdugulással, hidegrázással és általános rosszulléttel jár együtt. Az influenzás gyereknek hasmenése is lehet vagy hányhat is, és sokkal elesettebb, fáradékonyabb, aluszékonyabb, mint más felső légúti betegségeknél.
Mi a teendő, ha influenzás a kisgyerek?

Hogyan segíts a kisgyereken?

Pihenjen sokat!
semmi baj azzal, ha a beteg gyerkőc a szokásosnál többet alszik. Ha igényli, bújj mellé, dédelgesd többet!
Kínáld innivalóval!
Az influenzás gyereknek gyakran nincs étvágya, a hányás és hasmenés miatt pedig még jobban veszélyeztetheti a kiszáradás, ami miatt nehezebben tudja leküzdeni a fertőzést. Kínáld gyakran vízzel, higított gyümölcslével, teával, akár levessel vagy ivójoghurttal!
Csillapítsd a lázát!
A nagyon magas, elhúzódó láz sajnos nem tesz jót a szervezetnek, ezért érdemes gyógyszerrel is csillapítani.
Adj neki mézet!
A vény nélkül kapható köhögéscsillapítók nem használnak a gyerekeknek, a méz viszont bizonyítottan csökkenti a köhögést, enyhíti a torokfájást és ha lefekvés előtt adod a gyereknek, még az éjszakátok is nyugodtabb lesz. Egy éven aluli kicsinek azonban ne adj mézet!
Használjatok orrspray-t!
A tengervizes orrspray segít feloldani a letapadt váladékot, így könnyebb azt eltávolítani, így a kicsi is könnyebben kap majd levegőt!
Párásíts!
A száraz levegő irritálhatja az egyébként is gyulladt nyálkahártyát, így a kicsi jobban köhöghet, különösen éjszaka. Használjatok párásítót vagy tegyetek (biztonságosan rögzítve!) vízzel teli edényt a fűtőtestre.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék