Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha csúnyán beszél a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 8. | Frissítve: 2021. augusztus 23.

Forrás: babaszoba.hu

Nem túl vicces, amikor a totyogónk káromkodni kezd. Vajon mi lehet az oka, hogy csúnyán beszél?

Ha csúnyán beszél


Először azon gondolkodj el, miért zavar ez téged. Családotokban ez nem szokás, vagy csak a gyerek szájából nem akarod azt hallani, amit egyébként a felnőttek beszédében észre sem veszel, és neked is természetesen jön a szádra? A gyerek nem méricskéli a szavakat, azt használja, amit hall. Nem várhatsz tőle mást, csak amit te adsz a szájába, vagy amivel a környezetében találkozik.
Egy éppen csak beszélni tanuló baba kizárólag olyan szavakat fog mondani, ismételni, amit hall. Csak akkor tudatosul benne, hogy vannak kerülendő kifejezések, ha erre te magad felhívod a figyelmét.
Gondold végig, hogy kitől, honnan hallhatta ezeket a kifejezéseket: ha a családban valakitől, akkor kérd meg, hogy ne használjon ilyen szavakat a gyerek előtt. Ha olyan helyre jártok (játszótér, közlekedési eszköz), ahol találkozhattok ilyesmivel, kerüljétek el, ha módotokban áll, pl. menjetek másik játszótérre, parkba. Ha pedig a tévéből "tanulta" a csúnya szavakat, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy szükséges-e egyáltalán tévéznie egy ekkora babának.
Előfordulhat, hogy ezután szándékosan tesztel, és figyeli reakciódat. Az állandó rosszallás helyett inkább akkor érsz el tartós eredményt, ha saját beszédedben következetesen kerülöd a nem tetsző szavakat, és meg sem hallod őket, amikor a gyerek használja, megjegyzés nélkül átsiklasz a provokáció fölött. Ebben a korban nagyon erős a kötődés a szülőkhöz, elsősorban az ő példájuk hat, így várható, hogy kikopik a gyerek szókincséből az, amit te nem erősítesz meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék