Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha a "nem" a gyerek kedvenc szava

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 11. | Frissítve: 2021. február 9.

Forrás: babaszoba.hu

Ha nálatok is a "Nem" a leggyakrabban használt kifejezés, az elutasítás okait kell megismerned ahhoz, hogy fordíthass a dolgon.

A te gyerekednek is a "Nem" a kedvenc szava? Így mond majd gyakrabban "Igen"-t (Fotó: Getty Images)
Általában a gyermek 2 éves kora körül válik dacossá, és hangot is ad a nemtetszésének. Ilyenkor a kedvenc szava egészen biztosan a "Nem" lesz, és nem csoda, ha azon gondolkodsz, hogy szándékosan akarja tesztelni a türelmedet.

Miért szeret annyira "Nem"-et mondani a gyerek?

John Sargent, gyermekpszichológus, viselkedéstudományi szakember szerint a gyerekek ebben a korban jönnek rá, hogy érvényesíteni tudják az akaratukat, és a szülőkkel való vitatkozás az egyik módja annak, hogy megerősítsék ebbéli bizonyosságukat. Ha pedig nem tudják megszerezni, amit akarnak, jön a hiszti.
A gyerekek a fejlődésük során próbálják tesztelni a függetlenségüket, és a korlátok tesztelésére a szülőknél a legegyszerűbb módszer a tiltakozás, "Nem"-et mondás. Emellett pedig az okok és okozatok megismerését is segíti, ha a "Nem"-mel tesztelik anyát és apát.

Hogy veheted rá, hogy gyakrabban mondjon "Igen"-t?

Dr. Elizabeth Berger, gyermekpszichológus szerint szülőként a te feladatod, hogy kontroll alatt tartsd ezt a helyzetet, és ne forduljon a gyakori ellenkezés erőpróbába a gyermekkel. Ehhez először is meg kell próbálnod megérteni, mi készteti a gyerekedet arra, hogy "Nem"-et mondjon. De annak érdekében, hogy a gyerek felfedezze a világot és tanuljon, megismerje saját határait, biztosnak kell lennie abban, hogy a szülő ott van neki, biztonságban van, vigyáznak rá, miközben ő egyedül csinál különböző dolgokat, még akkor is, amikor ellent mond anyának vagy apának.

Néhány tipp, ami segíthet

Kerüld a "Mit akarsz..." kifejezést

Amikor megkérdezed a gyermeked, hogy mit akar enni, csinálni, milyen ruhák akar felvenni, stb., előtte korlátlan lehetőségek fognak felvillanni. Ilyen esetben, a nyomás miatt adhat egy olyan azonnali választ, amivel te nem értesz egyet, de ő ezután dacossá válik, és csak az az egy lesz jó a számára. Ehelyett próbáld meg inkább válaszlehetőségekkel segíteni, például hogy vacsorára sült csirkét vagy levest szeretne-e, hogy a kockákkal játszana-e vagy az autókkal? Ha még ilyenkor is próbál ellent mondani, és harmadik lehetőséget ajánl, legyél határozott, és mondd meg neki, hogy mást nem kérhet.

Használj igéket, ne főneveket

Egy tanulmány szerint a gyerekek hajlamosabbak jobban figyelni és kevésbé ellenkezni, ha a szülők igék helyett főneveket használnak. Ha például azt mondod neki, hogy segíts elpakolni, olvassunk mesét vagy fessünk egy képet, nagyobb eséllyel egyez majd bele, mintha azt ajánlod fel, hogy a segítő társad lehet, vagy választhatja az olvasást, művészkedést. Ha igéket használsz, a gyermeked tanulási lehetőségként tekint majd a dolgokra, ezért szívesebben választja majd ezeket.
Ha türelmes vagy, és szeretetteljesen állsz a gyermekedhez, akkor biztosan gyakran sikerül majd a "Nem"-et "Igen"-re cserélned.
(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék