Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha a kicsi nem bírja az autózást

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2016. február 18.

Forrás: Kismama magazin

A kisgyerekek általában szívesen autóznak, ám türelmük nem tart soká. Ilyenkor szeretnének kiszállni a gyerekülésből, mozgásra, hancúrozásra vágynak. Biztonságuk érdekében ne vegyük ki őket, ne engedjük, hogy ugráljanak, tornázzanak az üléseken.

Egy hirtelen fékezés, előre nem várt kanyar balesetet okozhat. Képeskönyvvel, játékkal készüljünk fel szórakoztatásukra. Ha a vezetőn kívül más is utazik a kocsiban, foglaljon helyet a gyerek mellett. A biztonsági övet sem szeretik a kicsik, de gyerekmintás övterelővel kényelmesebbé tehetjük, így nem nyomja a hasat, mellkast.

Az egy helyben ülés lelki terhe mellett a sűrű irányváltoztatás, fékezés, gyorsulás olyan aktív ingert jelent a belső fülnek, ami túlterheli a még nem teljesen kifejlődött egyensúlyérzékelést. Az agy a vegetatív idegrendszer révén válaszol az ingerre: stresszhormonok termelődnek, izzad, elsápad a gyerek, hányinger, hányás következik. Hosszabb úton mindig készítsünk a kezünk ügyébe nejlonzacskót, kisvödröt, ám jobb megelőzni a rosszullétet.

Sok gyerek nehezen viseli az autózást


Mérsékelt tempóval, egyenletesebb sebességgel jóval kevesebb rázkódás éri a testet. A "gáz-fék" vezetési stílus során a kisgyerek előre-hátra dülöngél, s mivel ő nem követi figyelemmel az utat, nincs felkészülve az irány- és sebességváltozásokra. Még ha be is van kötve a biztonsági övvel, feje a mozgást követve tehetetlenül billeg.
Gondoskodjunk friss levegőről, kicsit hagyjuk nyitva az ablakot, és semmiképpen ne dohányozzunk a kocsiban. A klímaberendezéssel ellátott autóban kellemesen hűs van ugyan, de a befújatott hideg levegő még felnőtteknek is fejfájást okozhat.

Az autóillatosítók szagát csak a felnőttek kedvelik, a kicsik finomabb érzékszervei émelyítőnek találják a legtöbb ilyen illatot. Használjunk helyette kis csokor friss petrezselymet, kakukkfüvet, citromfüvet vagy borsmentát. Hosszabb út alatt több kisebb étkezést és ivást is biztosítsunk, az üres vagy a csak folyadékkal teli gyomor érzékenyebb a "hullámzásra". Az orvos tanácsai alapján tablettával, kúppal, homeopátiás készítménnyel is megelőzhetjük a rosszullétet.

Recept nélkül is kapható a Daedalon tabletta és kúp, mely sajnos bágyadtságot okoz. Homeopátiás szerekkel is próbálkozhatunk, kombinált készítmény a Cocculine, de hasonló panaszokat a Cocculus vagy Tabacum D vagy CH 6-15-tel is orvosolhatunk.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Autózik a baba
 • Utazás a babával
 • Van már útlevele?
 • Homeopátiás útipatika

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék