Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyurmamese

2008. január 26. | Frissítve: 2016. április 6.

Forrás: Kismama magazin

A kisgyerek kézügyességét kezdetben a homokozás, gyurmázás fejleszti leginkább, a ceruzafogás már a következő lépés.

A gyurmázás remek készségfejlesztő


Hogy ne legyen unalmas feladatmegoldás - "most csinálj egy almát" - meséljünk, miközben készítjük az alakokat. Üljünk a kicsi mellé, és sodorgassunk gilisztát - ez megy a legkönnyebben neki. Énekeljünk hozzá: tekeredik a kígyó, rétes akar lenni.
Ha már elég hosszú, tekerjük be kakaós csigává, ezt együk meg játékból, vagy énekeljük el a csiga-biga dalt. Mindenféle tanulási folyamat különösen hatékony, ha egyszerre több érzékszerv is részt vesz benne. A gyurmázást énekkel, mesével egészítsük ki. Készítsük el vele együtt kedvenc mesealakjait, és játsszuk el a mesét. A hagyományos gyurmánál alkalmasabb erre a méhviaszgyurma: miután megformáztuk, nem veszíti el az alakját. Ezek a kis figurák akár örök játszótársai is lehetnek a kisgyereknek, legközelebb már készen várják őt a meséhez.

Saját magatok is készíthettek gyurmát

Liszt, só, olaj, üdítőitalpor segítségével készíthettek illatos, színes gyurmát is, ami ugyanolyan jó minőségű lesz, mint a drága, bolti gyurma. A készítésében a gyerkőc is tud segíteni, meglásd: a gyúrást legalább annyira élvezi, mint magát a gyurmázást. Elkészítésének költsége nagyon alacsony, így még az anyagiakat nézve is jobban jártok. Receptért kattints ide: Illatos gyurma.

Kapcsolódó cikkeink:
 • A kétéves kedvenc játékai
 • Kézügyességfejlesztés, természetesen
 • Késsel, ollóval ne játsszon a kicsi?
 • Tűvel, cérnával
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék