Kisgyerek

Gyógyítás barátságos környezetben

A Tűzoltó utcában többféle osztályon és szakrendelésen várják a gyerekeket a fővárosból és környékéről, illetve egyes speciális betegségek esetén az ország bármely részéről.
2008. Január 28.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinikáról röviden:

A klinikán újszülöttkortól 18 éves korig fogadnak betegeket

A járóbeteg-rendelést a háziorvos vagy más szakorvos beutalójával, illetve sürgős esetekben lehet felkeresni. A klinikán rendszeresen gondozott betegek számára nem kell újabb beutaló. Az ambulanciák többsége előzetes bejelentkezés alapján fogadja betegeit (kivétel: hematológia, fül-orr-gégészet, sebészet, radiológia)

– 24 órás felvételi, illetve ügyeleti szolgálat működik az általános ambulancián, ehhez előzetes bejelentkezés nem, beutaló azonban a sürgős esetek kivételével itt is szükséges

– Fertőző beteget nem, hasmenéses beteget csak a hasmenés fertőzéses jellegét kizáró lelet birtokában vesz fel a klinika

– Mivel a klinikán oktatás is folyik, számítani kell arra, hogy a gyógyító munkában orvostanhallgatók is részt vesznek

– Ez volt az egyik első magyar gyermek-egészségügyi intézmény, tehetős polgárok hozták létre a tizenkilencedik században. A régi falak között azonban korszerű ellátást biztosítunk, melynek feltételeit többek között alapítványok segítségével teremtjük meg. Ez a minden évben növekvő társadalmi támogatás teszi lehetővé a fejlesztéseket, az elavult épületek felújítását, és ebből tudjuk biztosítani a munkatársak továbbképzését is – kezdi a beszélgetést a klinikát 1994 óta igazgató dr. Fekete György, aki nemcsak gyógyít, kutat, oktat és vezeti a kórházat, hanem – ahogy mondja – hivatásos szponzorkeresőként is működik. Fekete professzor a gyermekorvos-szakma helyzetét elkeserítőnek tartja.

– Aggasztó, hogy sok kolléga a megélhetés érdekében tudományos munka helyett másodállást kénytelen vállalni. A mi feladatunk a gyógyítás mellett az egészséges felnőttkor előkészítése lenne, ám magas szintű, társadalmilag is elismert gyermekgyógyászat nélkül nehéz ilyen feladatokat ellátni. A csökkenő orvosutánpótlás és a nővérhiány okozta nehézségekkel a gyermekklinikának is szembe kell néznie.

Az igazgató mellett az intézmény főnővére, Aranyosi Gáborné Judit is kiveszi részét a menedzselésből, melynek fortélyait Hollandiában tanulta. Szívügye a kórház tíz osztályának felújítása, a kis betegek itt töltött napjainak minél elviselhetőbbé tétele. Meséli, előfordult, hogy egy ápolónő összesen egy napot töltött munkában, aztán kapott egy jobb ajánlatot, és inkább azt választotta. De a többség elhivatott, sokan évtizedek óta dolgoznak itt.

– Az ápolás mellett a nővérek, ha kell, kimossák a gyerekek ruháit, sokszor ők töltik be a pótmama szerepét. Még büfésnek is olyant választottunk, aki figyeli, kik töltik magányosan betegségük napjait. A délutánra megmaradt süteményeket mindig ők kapják meg.

Ritka betegségek

Ha a csecsemőnél veleszületett betegség gyanúja merül fel, klinikai kivizsgálásra van szükség. Az Országos Genetikai Hálózat részeként működő genetikai tanácsadóban a beteg gyermekek és családtagjaik génvizsgálata mellett a különböző genetikai betegségek kutatása is folyik. Az országban elsőként itt végeztek kromoszóma-analízist, a molekuláris genetikai laboratórium pedig a DNS-kutatás országos központja.

A klinika fontos szerepet vállal Budapest és Pest megye koraszülöttjeinek ellátásában, a tizenhárom ágyas Perinatális Intenzív Centrum (PIC) évente több száz kicsit fogad. Mód van a tartós gépi lélegeztetésre, a szövődményes esetek ellátására és utógondozására. A három kórteremben ottjártunkkor kilenc kis beteg feküdt. Ez már majdnem telt háznak számít, mert néhány helyet mindig készenlétben tartanak arra az esetre, ha új beteget hoz a Peter Cerny Alapítvány mentője.

A gyermek intenzív részleg még felújítás előtt áll. Erre az osztályra kerülnek a műtétesek, illetve azok, akik állapotuk miatt állandó megfigyelést igényelnek. De előfordul, hogy a kórházak központi ágynyilvántartója is kér egy-egy helyet. – Átlagosan hat napig maradnak nálunk a kis betegek – mondja Dr. Kovács Veronika, az osztály vezetője, aki mentőzik is.

A Tűzoltó utcai klinika specialitása a vérképzőrendszeri megbetegedésben szenvedő és daganatos gyerekek gyógyítása. Itt található az Országos Onko-Hematológiai Központ, valamint az ilyen típusú betegségben szenvedő kiskorúak országos nyilvántartása is. A hazai daganatos gyerekek közel harmadát kezelik ebben a kórházban, körülbelül hetvenszázalékos gyógyulási aránnyal. A leukémiások mellett többnyire agydaganatos és csontdaganatos gyerekek fekszenek itt kisebb-nagyobb megszakításokkal. Egy-egy beteg több szakaszból álló kezelése eltart akár másfél évig is, ezért a klinikán különös figyelmet fordítanak arra, hogy kellemessé tegyék itt-tartózkodásukat. Az onko-hematológiai osztályhoz tartozó játszóházban két számítógép, rengeteg játék, könyvek, kézimunkázáshoz szükséges kellékek várják a gyerekeket. – Kitolják az infúziós állványt is – meséli Kati, aki nem csak a tetőteraszi oázisban játszik együtt a kis betegekkel. Ágyhoz is viszi a játékokat, gyurmát, festéket, amikor valaki nem tud maga ellátogatni a barátságos, színesre festett játszóházba. A két osztály lakóinak alkotásai mindenütt ott találhatók a falakon, ablakokon.

Elhelyezés szülőkkel

Ha sor kerül egy-egy osztály felújítására, a belső tereket már a mai igényekre ügyelve alakítják ki. A több mint százéves épületben ez sokszor nem is olyan egyszerű feladat! A tavaly megújult “hármas” osztályon, ahová a lázas betegek, illetve a hurutos, nehézlégzéssel, köhögéssel érkező gyerekek kerülnek, mindenhol színesre festett falak és bútorok fogadják a kicsiket. Még a kezelő mennyezetén is festett halacskák úszkálnak, és színes szekrények rejtik az orvosi műszereket. Az osztályon két baba-mama szoba van, az egyik tévével, külön fürdővel felszerelve; csúcsidőben rendszerint foglaltak. A nefrológián a különböző veseproblémák, húgyúti megbetegedések kivizsgálása többnyire csak néhány napot vesz igénybe, a művese-kezelések vagy a veseátültetésre való előkészítés hosszabb kórházi tartózkodással jár.

Ma már természetesnek számít, ha a szülő éjszaka is gyermeke mellett szeretne maradni. Ha van hely, ágyat biztosítanak a kicsi mellett, amikor erre nincs mód, akkor is lehet bent éjszakázni, csak kissé kényelmetlen körülmények közt: fotelekben vagy széken. A szülő napi néhány száz forintért étkezést is kérhet. A baba-mama szobák közt ingyenes és térítésért igénybe vehető is van. Igen népszerű az a nappali kórháznak nevezhető ellátási forma, amikor csak a kezelések, vizsgálatok idején van kórházban a gyerek, az éjszakákat pedig otthonában töltheti.

Zsóka egy különleges betegség, a Williams-szindróma gyanújával került a klinikára. Születésekor derült ki, hogy tüdőverőér-szűkülete van, emiatt gyakrabban kellett orvoshoz vinni. A két és fél éves kislány kicsit lassabban fejlődött, jártak a Korai Fejlesztő Központba is, de kórházban most volt először. A három napig tartó kivizsgálás során csak a vérvétel viselte meg kissé. Mivel nem kellett feküdnie, az éjszakákat otthon tölthette. Bár eredményei jók lettek, a végleges diagnózis felállításához még genetikai vizsgálatra is szükség lesz.

Georgina szerint a klinika gyerekközpontúsága sokat segít a gyógyulásban. A mosolygós kamaszlánynak agydaganata van. Egy dunántúli városból érkezett a Tűzoltó utcai klinikára, most az onko-hematológiai osztályhoz tartozó hat Click-lakás egyikében lakik édesanyjával. Georginának nem kell feküdnie, innen járnak egy hónapon keresztül, minden délelőtt sugárkezelésre a Kékgolyó utcába, az Onkológiai Intézetbe. Délután sétálnak a városban, vagy egy-egy fárasztóbb napon pihennek. A kórtermek között játszósarok várja a gyerekeket.

Forrás: Kismama magazin