Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyerekekhez alkalmazkodó konyha

Szerző: Babaszoba.hu

2013. október 24. | Frissítve: 2016. március 23.

Forrás: babaszoba.hu

A Fészekalja blog azt próbálta összeszedni, hogy milyen apró trükkökkel, ötletekkel tehetjük konyhánkat gyerekbarátabbá, ezzel segítve önállóságukat.

Gyerekekhez alkalmazkodó konyha

Fontos, hogy a gyerek számára elérhető legyen mindaz, amit használ (és használhat) és elérhetetlen mindaz, ami veszélyes. Utóbbiból annyira nincs is sok, teljesen meglepődünk azon, hogy mennyi mindent tudnak helyesen használni, ha megmutatjuk nekik, hogyan kell. De azért a sütő legyen magasan vagy dupla ajtajú és a gáztűzhelyt se nagyon nyitogassák.
Legyen megfelelő magasságú, hozzáférhető helye, ha segíteni akar. Vagy egy stabil szék, amit oda tud húzni a konyhapulthoz (de olyan, ami nem inog, nem billeg, nem esik le róla), vagy pedig egy alacsony asztal vagy munkapult, ahol ő tud dolgozni.

A tányérja, pohara, evőeszközei legyenek az ő számára elérhető helyen, a konyhaszekrény alsó részében, hogy egyedül megteríthessen magának és elpakolhassa az edényeit. A terítésben segíthetjük egy kartonra rajzolt evőeszközökkel, így könnyebben latja, hogy mi hiányzik és hova kell tenni.

A hűtőben a tízóraija, uzsonnája legyen egy alsó polcon, amit elér, egy hermetikus dobozban előre odakészíthetjük a felvágott zöldséget-gyümölcsöt-vajas kenyeret-sütit. Így ha megéhezik, önállóan ki tudja magát szolgálni.

Legyen szalvéta vagy papírtörlő egy általa elérhető helyen.

Legyen néhány a gyerekkezekhez méretezett konyhai eszköze, kicsi fakanál, habverő, merőkanál, sodrófa, így könnyebben tud tevékenykedni.

További ötleteket és praktikus tanácsokat a Fészekalja blog bejegyzésében találtok!

Kapcsolódó cikkeink:
 • Főzve játszunk, játszva főzünk
 • A profi szülő
 • "Süssünk, süssünk valamit!"

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék