Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyerekek zaklatása: megjelent az első prevenciós mesekönyv

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 10.

Forrás: babaszoba.hu

Eszedbe jutott már, hogy komolyabban is kellene beszélned a szexuális abúzusról a gyerekeddel? Vagy letudtad annyival, hogy vigyázzon a cukrosbácsikkal? Megjelent egy mesekönyv, ami segíthet ebben.

Forrás: liliesabatorsag.hu


"Lili egy átlagos kislány, aki egy nem mindennapi helyen él: a cirkuszban. Sok barátja van a bohóctól az állatidomárig, de legjobban a Bűvészt szereti a társulatból. Lili arról álmodozik, hogy  majd egyszer, csakúgy mint az Anyukája, ő is a Cirkusz Királynője lesz. Ehhez viszont nem elég a sok gyakorlás, bátorságra is szüksége lenne, amit a Bűvésztől remél megkapni. 
De csodatévő varázsige helyett egy olyan nehéz titkot kap, ami miatt legszívesebben már a Cirkuszból is menekülne.
Vajon sikerül-e Lilinek megtalálnia a nyomasztó titok elleni varázslatot? Egyedül harcol, vagy lesz bátorsága segítséget kérni?" Ezzel az ajánlóval találkozunk a Lili és a bátorság című könyv honlapján. Ezt a mesekönyvet két szociológus, Vincze Zsuzsi és Paulik Mónika írták azért, hogy a szülők és a gyerekek tudjanak beszélgetni egy olyan témáról, ami (sajnos) egyre inkább jelen van a mindennapjainkban: a szexuális visszaélésről.
Ez az első olyan, magyarul is megjelent prevenciós mesekönyv, amiben a gyerekek olyan dolgokról hallanak, mint például az intim testrészeikre vonatkozó szabályok, vagy az, hogy rendelkezési joguk van a testük felett, és bátran mondhatnak nemet a felnőtteknek, de segít különbséget tenni a jó és a rossz titkok között is.
Ma majdnem minden ötödik gyerek átél valamilyen zaklatást, és az elkövetők megdöbbentő többségében, 90 százalékban kerülnek ki a gyerek számára ismert emberek közül (családtag, szomszéd, család barátja stb.). És még mielőtt azt hinnénk, a Lili és a bátorság csak kislányoknak szól: az áldozatok harmada fiú, így őket is érinti ez a téma.
És miért is fontos nekünk kezdeményezni az erről való diskurzust? Mert a gyerekek többsége nem mer segítséget kérni, mert szégyenli, hibásnak érzi magát, fél a környezet reakciójától, hogy nem hisznek neki, hibáztatják majd.
"Pedagógusnak és szülőnek egyaránt nehézséget jelent őszintén és nyitottan beszélni a gyerekekkel a felmerülő kényes kérdésekről. Sokszor maguk a felnőttek is megriadnak ettől és inkább a hallgatást választják. Így a gyerekek egyedül maradnak  a kérdéseikkel és feldolgozatlan marad számukra a probléma. Leginkább ezeknek a felnőtteknek és környezetükben lévő gyerekeknek szeretnék segíteni a könyvünkkel" - nyilatkozta Vincze Zsuzsi, a könyv egyik szerzője.
A 6 éves kor felett ajánlott Lili és a bátorság című könyvet ide kattintva lehet megrendelni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék