Kisgyerek

Gyerekbuli a kertben

Szülinap, névnap, gyereknap vagy bármi más megünneplésére összejöhet a gyerekcsapat. A siker titka a gondos előkészítés! Ha mindig tartalékolsz egy-két ötletet, elmaradnak a kellemetlen meglepetések.
2011. Június 05.

2-3 éveseknek

Ők a legapróbbak, akiknek talán érdemes már valami buliféleséget szervezni. Ez még inkább békés egymás mellett játszás, amely akár több felnőtt jelenlétét is igényli, hogy zökkenőmentes legyen a lebonyolítás. Ideális helyszín a család kertje, otthona, vagy egy közeli békés kirándulóhely. Legfeljebb négy-öt hasonló korú apróság legyen jelen egyszerre.

Kedvenc programok:

vizezés, homokozás a kertben, esetleg pancsolás felfújható medencékben. Készülj sok egyforma homokozójátékkal, vízimalommal, lábbal hajtós járgánnyal, ez a korosztály még nem tud osztozkodni. (Más családoktól is kölcsönözhetsz erre az alkalomra.) Remekül beválnak a zenés játékok, az ugrabugrálás, majd a változatosság kedvéért valami keresgélős. Rejts el könnyű helyekre fejenként két-három plüssállatot, de úgy, hogy valami látszódjék belőlük. Biztasd őket, hogy keresgéljék az elrejtőzött állatokat. Vagy ragassz hurkapálcákra egyszerű kis papírvirágokat, majd tűzdeld le a kert különböző pontjain. Ki találja meg az igaziak között a papírvirágokat? Ha már belemelegedtek a játékba, jöhet egy kis kergetőzés. Az óriás (papa) elbújik, a törpék keresik. A megfelelő pillanatban előtör rejtekhelyéről, és vadul üldözi a törpéket.

Ennivalók:

Apróra vágott gyümölcs, egyszerű kis szendvicsek, bőséges innivaló, például gyümölcstea, hígított természetes gyümölcslevek.

4-5 éveseknek

Óvodások esetében jól jön, ha előre készülsz valamiféle forgatókönyvvel. Különösen kezdetben elkél némi irányítás, közös játék, hogy oldódjon az elfogódottság. Ideális helyszín és létszám: Ha elég tágas a lakás és a kert, továbbra is ez a legjobb választás. Szóba jöhet egy közeli kirándulóhely, nagyobb park is, ha jól elhatárolható része áll a csapat rendelkezésére. A legjobb megoldás, ha öt-hat gyerekenként egy felnőtt segíti a lebonyolítást, a létszám pedig hat-hét fő (az ünnepelt életkora +1), de akár húsz gyerekkel is pompásan sikerülhet, különösen, ha van köztük néhány idősebb lány, és a felnőttek elszántak, tettre készek.

Kedvenc programok:

Óriási a választék! Hol a rádió? Rejts el egy parányi zsebrádiót bekapcsolva valahol a kertben. Aki elsőként megtalálja, elrejtheti a következő körben. Remekül beválik a maskarázás. Nagy halom ruhából, cipőből válogathatnak, és felöltöztethetik egymást kedvük szerint. Utána divatbemutató! Örök sláger a székfoglaló: eggyel kevesebb szék vagy párna kell, mint ahány gyerek van, s amikor elhallgat a zene, mindenki leül valahova. Akinek nem jut hely, kiesik, a következő körben ő kapcsolja ki a zenét.

Ennivalók: Fagyitorta, pizza, gyümölcs.

Forrás: Kismama magazin